Значителна консолидация на банковия сектор в Румъния през изминалата година

437
Значителна консолидация на банковия сектор в Румъния през изминалата година

Изминалата година бе най-активна по транзакции в банковия сектор в Румъния, по-голямата част от които са включвали относително малки банки. Най-голямата транзакция в банковия сектор на северната ни съседка обаче, е била свързана с придобиването на BCR от австрийската Erste Bank.

Така в страната са останали едва две държавно контролирани банки - СЕС, където приватизацията й бе отменена, както и Eximbank.

Значително е намалял и броят на частните банки с румънски капитал, като към края на 2006 година броят им се е понижил на 3 от 7 в началото на годината. Трите банки са Banca Transilvania, Banca Carpatica и Libra Bank.

Първата сделка по придобиването на румънска банка от чуждестранна финансова институция бе през март, когато италианската C.R. Firenze закупи 56.2% дял от Daewoo Bank, чието име впоследствие бе променено.

Друга сделка, осъществена през първата половина на миналата година бе закупуването на 96.8% от Misr Bank Bucharest от египетския клон на Blom Bank. След закупуването й името на банката бе сменено на Blom Bank Egypt.

През август бе финализирана покупката на Eurom Bank от израелската Israeli Bank Leumi, като през същия месец гръцката ATE Bank успя да придобие 56.96% от румънската Mindbank, въпреки опитите за осуетяване на сделката от част от акционерите.

Първата значителна сделка по сливане между HVB Romania и Banca Tiriac също стана реалност през август месец на миналата година, като новата банка стартира дейност на първи септември под името HVB Tiriac Bank.

Консолидацията в сектора продължи и през тази година със сливането на HVB Tiriac и UniCredit Romania, като новата банка ще се нареди на 4-то място сред най-големите румънски банки по активи, след приключването на сливането на дейностите им на първи юни.

През октомври миналата година унгарската MKB Bank закупи 55.4% от Romexterra Bank, като името на новата банка ще бъде MKB Romexterra Bank.

В края на декември миналата година банков лиценз за операции на румънския пазар бе издаден на гръцката Bank of Cyprus.

Въз основа на всички тези действия към края на 2006 година на румънския пазар са оперирали 38 кредитни институции, в сравнение с 39 в края на 2005 година.

Пазарната капитализация на сектора се е повишила с 22.2% за изминалата година, според данни на централната банка до 9.4 млрд. леи (около 2.7 млрд. евро).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg