Значително нарастват средствата от европейски фондове за технологични и иновационни проекти

593
Значително нарастват средствата от европейски фондове за технологични и иновационни проекти

Новите страни членки на ЕС, сред които е и България ще се облагодетелстват от значителните по размер средства, отпускани от ЕС за финансиране на иновационни и технологични проекти за периода 2007-2013 година, сочи доклад на изследователската агенция Economist Intelligence Unit report.

Осемте новоприети страни членки на съюза през 2004 година, както и България и Румъния, присъединили се в началото на тази година ще получат значителна помощ за високотехнологични и иновационни проекти за периода 2007-2013 година сочи още докладът.

Ръст от над два пъти ще регистрират средствата, заделяни за подобни проекти за новите страни членки от 2004 година, като за България и Румъния повишението ще бъде дори по-значително.

Ще има и промяна в методологията на усвояването на средства през периода 2007-2013 година, като ще се наблегне за финансиране на проекти, повишаващи конкурентоспособността и със значителен потенциал за растеж.

Въпреки че точната сума за финансиране на високотехнологичните и иновационни проекти все още не е уточнена, очакванията са, че тя ще бъде в размер на десетки милиарди евро за посочения период.

От агенцията коментират, че изискването страните членки на ЕС да съфинансират проектите, както и задължителното изискване за самоучастие на компаниите при изграждането на проекти, финансирани от фондовете, ще доведе до значително повишаване на конкурентоспособността на икономиките от ЦИЕ.

Променени са и някои ограничения, свързани с усвояването на средствата от фондовете, довели до слабото им усвояване през по-ранните години. Такива включват увеличаване на размера на отпусканите средства за отделни проекти, както и отпадането на определения им годишен размер.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg