Рекорден ръст на ВЕИ мощностите се очаква през 2021 година

1174
Рекорден ръст на ВЕИ мощностите се очаква през 2021 година

© Pixabay

Тази година по света ще бъдат инсталирани 290 гигавата нови мощности за възобновяема енергия, съобщават от Международната енергийна агенция (МЕА). Според институцията през 2021 година ще бъде поставен нов рекорд на новоизградените ВЕИ централи.

Общият глобален капацитет на възобновяемите енергоизточници ще достигне над 4800 гигавата до 2026 година, което би представлявало ръст от 60% спрямо нивата от 2020 година, се посочва още в прогнозата на базираната в Париж организация, цитирана от CNBC.

Капацитетът на ВЕИ централите отразява максималната им мощност, а не реалното им производство, уточняват експертите.


Китай ще остане основният двигател на растежа в областта на възобновяемите енергоизточници през следващите няколко години, посочват от МЕА. На второ, трето и четвърто място ще са съответно Европейският съюз, Съединените щати и Индия.

В периода до 2026 година ВЕИ ще генерират 95% от общия ръст в производството на електроенергия по света, смятат експертите на Международната енергийна агенция. В доклада ѝ се посочва, че очакванията са ревизирани във възходяща посока спрямо предишните прогнози най-вече заради амбициозните ангажименти, които световните лидери си поставиха на срещата за климата в Глазгоу.

Горите в Амазония се изсичат с най-силните темпове за последните 15 годиниИзсечените територии на тропическата гора се увеличават с 22% на годишна база


Според директора на МЕА Фатих Бирол рекордният ръст през 2021 година е поредното доказателство, че в момента се създава "нова енергийна икономика". По думите му високите цени на суровините представляват сериозно предизвикателство за ВЕИ индустрията, тъй като оскъпяват новите проекти, но в същото време правят екологичните алтернативи на изкопаемите горива по-атрактивни.

Другите рискове пред индустрията са свързани с интеграцията на новите мощности в електропреносната мрежа, както и с административните и инфраструктурните пречки на много места по света.

От МЕА обаче предупреждават, че дори на фона на рекордния ръст в изграждането на нови ВЕИ мощности, той няма да бъде достатъчен за постигането на заложените цели за въглеродна неутралност до 2050 година.

Годишният ръст на новите мощности трябва да бъде ускорен с поне 80% в периода между 2021 и 2026 година, за да може да отговори на очакванията за изпълнението на екологичните ангажименти в развитите икономики. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg