Робот извърши напълно самостоятелна хирургична операция

1484
Робот извърши напълно самостоятелна хирургична операция

© Twitter

Роботите, които помагат на лекарите да извършват операции, вече са обичайна гледка в съвременната медицина. Екип от университета Джонс Хопкинс обаче твърди, че робот е извършил успешно първата лапароскопска операция напълно самостоятелно - без лекар, който да го ръководи по време на процедурата.

Лапароскопската хирургия е минимално инвазивна процедура, при която в коремната област се вкарва камера в тръба.

В конкретния случай процедурата е извършена върху прасе и е важна стъпка към извършването на напълно автономни роботизирани операции на пациенти. По време на операцията роботът, наречен STAR (Smart Tissue Autonomous Robot - интелигентен тъканен автономен робот), успешно е свързал двата края на червата, съобщава БГНЕС.


Изследователите твърдят, че STAR всъщност се е справил по-добре от истинските хирурзи, които са се отклонявали повече от идеалната линия на разрез, причинявайки повече увреждания на тъканите.

"Нашите открития показват, че можем да автоматизираме една от най-сложните и деликатни задачи в хирургията - повторното свързване на два края на черво. STAR извърши процедурата при четири животни и даде значително по-добри резултати от хората, извършващи същата процедура", казва д-р Аксел Кригер, която е машинен инженер в университета Джонс Хопкинс.

Лапароскопската хирургия изисква стоманени нерви и е една от най-сложните задачи в стомашно-чревната хирургия. Тя изисква високо ниво на точност и последователност, като дори най-малкото трепване на ръката или неправилно поставен шев може да доведе до изтичане на въздух с потенциално катастрофални усложнения за пациента.

Робот се спусна до най-дълбокото място в световния океанДълбочините на океана са най-непознатата територия за човечеството


STAR е подобрена версия на модел от 2016 г., създаден от същия екип, който успешно оперира червата на прасе, но изискваше голям разрез и повече помощ от хора. STAR разполага с инфрачервена камера и нови функции за по-голяма независимост и подобрена прецизност. Те включват специализирани инструменти за зашиване и най-съвременни скенери, които осигуряват по-точна визуализация на хирургичното поле.

"Това, което прави STAR специален, е, че това е първата роботизирана система, която планира, адаптира и изпълнява хирургичен план в меки тъкани с минимална човешка намеса", обяснява д-р Кригер.

Д-р Кригър вярва, че един ден роботите ще бъдат на бойното поле и ще извършват травматологични операции на ранени войници.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg