Роботизираните прахосмукачки вече не са екзотика

11987
Роботизираните прахосмукачки вече не са екзотика

© iRobot

Роботизираните почистващи уреди навлизат все повече в ежедневието на хора от цял свят, а вече са и на българския пазар благодарение на компанията „Цертус Меркатус България“, която е ексклузивен вносител и дистрибутор на продуктите на iRobot.

Нейният управител Доньо Иванов разказа пред Profit.bg как роботизираните прахосмукачки могат да облекчат домакините в домашните им задължения и да направят чистенето на дома по-лесно и ефективно.
 
Доньо Иванов е завършил Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и има магистърска степен по маркетинг. Преди „
Цертус Меркатус България“ той е заемал мениджърски позиции в Indesit, BHH Bulgaria, AGON и Vassilias International.
 
Господин Иванов, през годините, в които
iRobot присъства на пазара у нас, успя да ни убеди, че да имаш робот вкъщи не е толкова скъпо и непосилно, колкото звучи. От кои ваши продукти най-често се интересува българинът днес?

Права сте, роботите вече не са крайна екзотика или нетипичен уред, който само най-богатите могат да си позволят. Все повече хора се убеждават в полезността на този вид продукти.

При
iRobot, и като цяло при роботизираните почистващи уреди, най-популярни са прахосмукачките. Освен тях iRobot е разработила и други категории продукти, като миещи, бършещи роботи, но основната категория са прахосмукачките и роботизираните бърсалки.

На световния пазар, по последни данни, абсолютен лидер в продажбата на прахосмукачки е японската компания Dyson, която произвежда само традиционни прахосмукачки.

Второто място по оборот се държи от
iRobot, която произвежда само роботозирани прахосмукачки. Това показва, че тези прахосмукачки и роботизираните почистващи уреди, като цяло, вече са масово явление, а не екзотика.

Един от основните проблеми на нашето забързано ежедневие е, че не ни остава време за най-важните неща в живота. Как ни помага в това отношение iRobot?

Разбирането за висок стандарт в България вече не е просто човек да разполага с много пари и да може да си купува много неща. Важното в 21-и век е с колко време разполагаме и как го управляваме. iRobot дава точно това – свободата да управляваме собственото си време.

Давам пример – стандартното ежедневие на човек е 8 часа сън, 8 часа работа, 2 часа пътуване до работа и обратно, стават общо 18 часа. Така остават 6 часа лично време, което човек трябва да разпредели между домакинските задължения, семейните задължения, домашните, почистването, готвенето и т. н.


iRobot ни помага точно в тези шест часа от денонощието, които са ни най-дефицитни.

Прахосмукачките iRobot не просто почистват вместо нас, но и ни освобождават от гузната съвест, че трябва да свършим тази работа в определен момент. Това важи особено при по-високите модели iRobot. Чистенето на пода вече спира да бъде част от нашето ежедневие.

Прави се седмично програмиране на почистването, уредът знае в кой ден, в колко часа трябва да си свърши работата. Липсва този момент, в който на втория-третия ден след почистването виждате някакви мъхчета и се терзаете два дни, докато дойде събота.

Така времето ви е похарчено не само в два часа почистване, но и в няколко дни от седмицата, в които се терзаете, че е време за чистене.

При iRobot този момент отсъства. Вие не виждате как той поддържа постоянна чистота през цялата седмица. При по-високите модели, които се свързват с интернет и се управляват през смартфона, можете да виждате и текущо какъв е статусът на робота, дали контейнерът е пълен с боклуци, дали батерията е заредена и дали е за смяна. Когато отворите телефона си, получавате цялата информация и не е необходимо да се терзаете.

iRobot не само върши работата вместо нас, а и освобождава съзнанието и мислите ни, които можем да запълним с по-приятни и полезни занимания.

Какво ни очаква в бъдеще, върху какви продукти се работи?

Последните ни модели са свързани с интернет, от следващата година всички модели на iRobot ще имат wifi връзка. Компанията разработва и нов тип роботи, но в начална фаза не споделя подробности за тях.

При всички случаи, 
iRobot винаги изненадва и потребителите, и конкурентите си и представя на пазара нещо, което работи.Това е разликата между iRobot и всички останали конкуренти. Нашите уреди, прахосмукачки, роботи работят, останалите имитират.

Как изглежда, според вас, дома на бъдещето и кой ще го чисти?

Аз, като цяло, съм човек на бъдещето, не фантазирам много. Технологиите, позволяващи през интернет да управляваме домакинските си уреди, вече не са новост. Въпросът е кога технологията ще стане достъпна.

В съвсем близко бъдеще очаквам домакинята вече да не се занимава с досадни подробности, като чистене, готвене, миене на чинии, наглеждане на домашните любимци. Предполагам, че в малко по-далечно бъдеще ще има технологии, които не позволяват замърсяването на подовете и на жилището, като цяло.

iRobot работи точно в тази насока – да не се усеща разликата мръсно-чисто в ежедневието. Като цяло виждаме, че перални, хладилници, отоплителни уреди се управляват през интернет.

Смятам, че те ще станат много по-интуитивни, за да не се налага човек да мисли кога да пусне уреда и кога да го спре. Очаквам уредите да станат по-интелигентни – да преценяват и да вземат решения вместо нас.

Аз самият работя този момент да стане реалност, което може би не е чак толкова хубаво. Но със сигурност някои елементи от тази научна фантастика ще бъдат част от нашето ежедневие.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Анонимен
# 0
09:11 | 8 November 2017
Г-н Иванов - леко сте се пообъркали. Dyson не е Японска компания, а Британска. Първата прахосмукачка, произведена от James Dyson е продадена в Япония, но това не я прави Японска марка.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg