Samsung инвестира 230 млрд. долара в нови производства за чипове

876
Samsung инвестира 230 млрд. долара в нови производства за чипове

© Unsplash

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics обяви, че ще инвестира 230 млрд. долара през следващите 20 години, за да развие това, което правителството на страната нарича “най-голямата база за производство на чипове в света”. 
 
Проектът на Samsung, който в местна валута възлиза на около 300 трилиона вона, съобщава Reuters, е част от инвестиционен план за частния сектор на почти два пъти по-голяма обща стойност, представен от правителството в сряда. Стратегията на Сеул има за цел да разшири данъчните облекчения и подкрепата за повишаване на конкурентоспособността на високотехнологичните си сектори, включително тези за производство на чипове, дисплеи и батерии. 
 
Плановете идват в момент, когато други държави също въвеждат мерки за подпомагане на националните си индустрии за производство на чипове - в това число и САЩ. Миналия месец Вашингтон публикува подробности за своя закон CHIPS, залагащ милиарди долари субсидии за производителите на чипове, които инвестират в страната. 
 
"Икономическото бойно поле, което неотдавна бе открито с чиповете, се разшири и страните започнаха да предоставят мащабни субсидии и данъчна подкрепа", коментира президентът на Южна Корея Юн Сук-йол, цитиран от информационната агенция. "Ние трябва също да подкрепим частните инвестиции, за да осигурим по-нататъшен растеж. Правителството трябва да осигури подкрепа за локациите, научноизследователската и развойната дейност, работната сила и данъците." 
 
Intel: През следващите години чиповете ще са това, което сега е петролътНуждаем се от географски балансирана, устойчива верига за доставки, категоричен е изпълнителния директор на компанията


Новите производствени мощности на Samsung ще включват пет фабрики за чипове и се очаква да привлекат до 150 производители на материали, части и оборудване, разработчици на чипове без фабрики и организации за изследвания в областта на полупроводниците в близост до Сеул, се казва в изявление на Министерството на промишлеността на страната.  

В допълнение към инвестициите от частния сектор, правителството също ще задели милиарди долари за научноизследователска и развойна дейност в стратегически технологии като изкуствения интелект, както и за различни индустриални комплекси. През януари южнокорейските власти предложиха да се повиши ставката за приспадане на данъци за инвестиции в обекти за производство на чипове и други стратегически технологии от 8% на 15% за големите корпорации. 
 
Отделно от тази мащабна инициатива Samsung ще инвестира милиарди и в региони извън метрополията на Сеул, отново за разработване на технологии за сглобяване на чипове, дисплеи и батерии. 
 
Южна Корея, където са ситуирани двата най-големи производителя на чипове с памет в света - Samsung Electronics и SK Hynix, се стреми да повиши стабилността на веригата за доставки, за да стане основен играч и в областта на останалите типове полупроводници, в която понастоящем доминират производители като Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) и Intel. 
 
 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg