Седем професии, които не се страхуват за бъдещето си

6654
Седем професии, които не се страхуват за бъдещето си

© Pixabay.com

Колко пъти сте се питали как ще ви се отрази пристигането на дигиталното цунами? Създава ли заплаха за оцеляването на компанията ви, на работното ви място или на професията ви?

Според експертите от Оксфордския университет, 47% от работните места, които познаваме днес, са застрашени от изчезване. 90% от работните места, които ще се запазят, ще се променят радикално.

Но някои професии са с по-добри шансове от други да излязат по-силни от тази трансформация. Испанският вестник El Pais дава няколко примера за професии, които не се страхуват от бъдещето.

Оптик

Предвид нарастващото ни излагане на всякакви видове екрани, изглежда логично включването на оптиците сред професиите, които няма да изчезнат в резултат на четвъртата индустриална революция.

Освен това, след появата на добавената реалност (технология, която налага дигитална информация върху реалния свят), тези професионалисти скоро ще могат да се превърнат в стратегически служители за много компании.

Чували ли сте за контактните лещи iOptik? Те са произведени от оптичната компания Innovega и имат мултифокусен капацитет, чрез който мозъкът ни може да фокусира късо разстояние, като в същото време запазва и далечното.

По този начин те разширяват зрителното поле и позволяват проектирането на образи, показващи например гледката, уловена от дрон, който прелита над терена. Представяте ли си потенциала им за военните или за автоматизацията?

Но използването на революционните лещи ще се сблъска с човешките ограничения, защото мозъкът ни не е подготвен, а това налага сериозно обучение и контрол с помощта на оптиците.

Историк

Виртуалната реалност позволява пресъздаването на историята с възможност да се потопим в нея. Трябва да се отбележи, че тази технология съществува от десетилетия, а сега преживява процес на демократизиране.

Дължим го на хора като Мортън Хейлиг, философ и кинорежисьор, който смятал, че филмът трябва да превърне и зрителя в част от сцената. Мечтата му го кара да патентова през 1962 г. Sensorama - апарат, прожектиращ 3D изображения, като в същото време издава звуци и кара седалката да вибрира, предизвиква вятър и миризми.

Въпреки че Хейлиг не постига голям успех с предприемаческия си проект, работата му позволява да „съживи“ историята, а това открива огромни възможности за историците в най-разнообразни области, като маркетинг, туристически услуги и развлечения.

Философ

Днес никой не подлага под съмнение бъдещето на хората, които са се посветили на статистиката и математиката. Това са много търсени професии за проекти с големи масиви от данни и възможността някой ден специалистите в тази сфера да останат без работа изглежда малка.

Мнозина обаче не знаят, че напредъкът в изкуствения интелект се дължи и на приноса на философията.

Накратко, изкуственият интелект е технология, способна да имитира процесите на човешкия разум – да анализира, да научава, да разбира, да общува, да решава... Поради това развитието му изисква присъствието на експерти, които познават функционирането на човешкия ум и са способни да го копират.

Фотлоб Фреге, бащата на математическата логика и аналитичната философия, казва: „Всеки добър математик е поне наполовина философ, а всеки добър философ е поне наполовина математик“. Тази мисъл отново е актуална.

Сервитьор

За да представим бъдещето на тази професия, ще използваме два конкретни случая на ресторанти в Китай, които станаха пионери във въвеждането на механични сервитьори. Първият ресторант, който прибегна до техните услуги, беше Dalu Robot.

През 2010 г. той обяви присъствието на екип от сервитьори-роботи, които не сервираха храната, а се ограничаваха само да я доближават до масата.

Три години по-късно беше отворен ресторантът Haohai Robot Restaurant, където сервитьори-роботи работеха и в кухнята. Те бяха общо 20 на брой и вършеха почти всичко – от резервирането на масата до сервирането на ястията. Необходима им беше помощ само да нарежат месото и зеленчуците.

Но не всичко беше идеално, тъй като роботите имаха доста ограничена способност за разговор и можеха да разбират около 40 фрази. Може ли бъдещето на ресторантьорството да изглежда така? Не.

И поради това не е изненадващо, че неотдавна ресторантите в град Гуанджоу решиха да уволнят сервитьорите-роботи. Тези механични служители, които нито искаха увеличение на заплатата, нито заплашваха със стачка, имаха сериозни проблеми да сервират супа, без да я разлеят и постоянно се блъскаха един в друг.

Журналисти

Интернет отправи огромно предизвикателство към тази професия, която днес е обвита в голяма несигурност. Но все повече хора смятат, че има обръщане на тенденцията.

Едно обикновено мобилно устройство вече е достатъчно за публикуването на новина в мрежата, което породи явлението гражданска журналистика – сцена, на която самите граждани поемат ролята на информатори.

Това движение доведе до радикална промяна в парадигмата, демократизирайки създаването и разпространението на съдържание, но донесе и редица предизвикателства. Как да различим истинската от фалшивата новина? Това е сложно, като неотдавна Facebook съобщи, че ще спре агресивно разпространението на фалшиви новини на платформата си.

Вниманието отново беше насочено към медиите, които се ползват с най-голямо доверие, отговорни към собствената си марка и с подпис на журналистите под публикуваните новини. Това е само началото на революцията, започнала в тази професия.

С появата на изкуствения интелект съдържанието ще може да се персонализира, а това ще позволи подобряването на преживяването на читателя, както и достоверността му. Но журналистът ще остане отговорен за информацията и редакцията - съдържание, което след появата на изкуствения интелект ще може да се адаптира според предпочитанията на всеки потребител.

Преводач

Появяват се все повече приложения, които правят автоматични незабавни преводи и то безплатно. Как тогава в подобна среда професията на преводача ще продължи да има смисъл?

В превода има дилеми. Например в поезията или когато трябва да се уловят известни намерения в литературните творби, които не са по силите на машината. Ясен пример се съдържаше в последния сезон на „Игра на тронове“.

Това е голямото предизвикателство пред превода и по-точно пред всички хора, които разработват приложения за симултанен превод.Предизвикателство, което за момента не е лесно да бъде разрешено, защото чувството за хумор, например, е нещо много лично.

Така шега, която на един човек може да се стори много забавна, няма да разсмее друг. Освен това нещо, което в един момент може да изглежда забавно, няколко минути по-късно може да се окаже обидно. Така че ако сте добър преводач, няма да останете без работа в скоро време.

Адвокат

Технологиите, които образуват дигитално цунами, съвсем не са нови. Нова е скоростта, с която навлизат в живота ни, а това е голямо предизвикателство за ритъма на адаптиране на законите. Ще вземем за пример дроновете.

Първият човек, който контролира въздушен апарат от разстояние, е английският инженер Арчибалд Лоу, който постига мечтата си през 1917 г., така че тези апарати са сред нас вече един век.

Дроновете са замислени за изпълнението на мръсни, скучни и опасни задачи и са способни да регистрират това, което окото не вижда, и да стигат до места, до които нито един човек не може да се приближи, без да изложи живота си на опасност.

Очаква се през 2025 г. бизнесът с търговски дронове да достигне на глобално равнище цифрата от 8.7 млрд. долара.

Роботите застрашават 30% от работните позиции във Великобритания Работните позиции в производството и продажбите са в най-голям риск от навлизането на нови технологии

Но това са устройства, които отправят големи предизвикателства към нашата сигурност. Всеки ден стават все по-чести инцидентите с търговски самолети и те на практика вече не са новина в медиите. Към това трябва да се прибави и фактът, че тези апарати могат да бъдат хаквани, а това създава сериозен физически риск за притежателите им.

Не бива да се забравят и опасенията на хората за личния им живот – как да попречат да не бъдат снимани, кой е отговорен за заснемането.

Необходимо е отговорно използване на дроновете и присъствието на адвокати, които да помагат за разрешаването на възникващите конфликти. Така ще се предотврати превръщането на всички тези технологии в нашия най-зъл враг.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg