Седем трика, които завинаги ще ви избавят от лошия Wi-Fi сигнал

8459
Седем трика, които завинаги ще ви избавят от лошия Wi-Fi сигнал

© Pixabay

Към януари 2021 г. 92.6% от всички потребители (4.32 милиарда души) са имали достъп до интернет чрез мобилни устройства, поради което надеждната и силна Wi-Fi връзка е изключително важна.

Никой не иска да се сблъсква с лоша връзка по време на важна онлайн среща или докато гледа любимото си предаване по Netflix.

Ето защо от Bright Side дават 7 съвета, които гарантират, че Wi-Fi сигналът ще остане силен и надежден, когато имате най-голяма нужда от него:


Проверете скоростта на интернета

Преди да опитате нещо фантастично, по-добре се придържайте към основите. Първо пуснете тест за скоростта на интернет - това е най-добрият начин да определите дали получавате това, за което плащате. Ако измерената скорост не е такава, каквато са ви продали, най-добре се свържете с вашия интернет доставчик и потърсете решение.

Преместете рутера

Позиционирането на рутера е от решаващо значение за сигнала. Основното правило е да го поставите на централно място, без да му пречат стени, хладилници, аквариуми и други предмети.

Може да е изкушаващо да го погребете в тъмен ъгъл на дома, но ако му предоставите достатъчно място да „диша“ (буквално да му дадете достатъчно открито пространство), определено ще си осигурите по-добър Wi-Fi сигнал. Има мобилно приложение, което може да ви помогне да осигурите най-доброто разположение за вашия рутер.

Настройте антените

Да предположим, че вашият рутер има 2 антени. Коя е най-добрата посока, в която да ги поставите? По принцип, ако настроите антените вертикално, сигналът се разпространява хоризонтално. Ако антената е насочена хоризонтално, сигналът се излъчва вертикално.

Така че наистина това зависи от конкретната ситуация. Ако вашият дом или офис е едноетажен, най-доброто решение е да поставите антените вертикално. Ако имате нужда от Wi-Fi покритие горе и долу, трябва да ги насочите под ъгъл от 30°.

Защитете се от нежелани потребители

Ако паролата ви е „1234“, вероятно Wi-Fi сигналът не е добър, защото съседът ви стриймва Netflix на своя компютър, телефон и телевизор едновременно, използвайки вашия сигнал. Най-доброто решение тук е да защитите мрежата със силна парола. По този начин затваряте портите за нежелани посетители.

Слабите пароли обикновено се състоят отпоследователности от букви или цифри, като „12345“, „qwerty“, „1q2w3e4r“ или нещо тясно свързано с вас, като адрес, име на домашния любимец и т.н. Сигурните пароли са по-случайни и непредсказуеми. Това може да е случаен адрес от различна държава („51BoulevardSaintGermain“), фраза от телевизионно предаване с добавени допълнителни знаци ли напълно произволна комбинация от думи и букви.

Изключете устройствата, които не използвате

Намалете броя на устройствата, използващи вашия Wi-Fi, за да подобрите връзката. Ммодерните рутери имат функции, като QoS (Quality of Service), която ви помага да приоритизирате трафика към някои клиенти или устройства пред други.

8 основни врагове на добрата WiFi връзка у домаВдигнете ръка, ако никога не сте били жертва на лоша интернет връзка

Актуализирайте вашия рутер

Актуализирането на вашия рутер е основно упражнение, което трябва да правите редовно. С новите актуализирани функции не само получавате повишаване на производителността, но и важни актуализации на защитата. Някои по-стари рутери изискват да отидете на техния уебсайт и да изтеглите сами ъпдейта. По-новите имат бутон за актуализация направо в административния интерфейс.

Купете нов рутер или Wi-Fi удължител

Може би сте опитали всички горни съвети и изглежда нищо не работи. Или може би вашият хардуер е остарял и е време за ново устройство. По-новите модели поддържат по-широк обхват и могат да достигнат скорост до 10 Gbps (10 гигабита данни минават през вашата система за секунда). Различните рутери са подходящи за различни нужди, така че трябва да знаете какво точно искате.

Невинаги обаче е необходимо да си купувате нов лъскав рутер. Понякога друг хардуер, като удължител на обхвата на Wi-Fi, може да свърши работа. Удължителите получават сигнал от вашия рутер и след това го излъчват повторно. Устройството може да покрие голяма площ или да заобиколи препятствия, като например стени.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg