Шест трика, за да извлечем максимална полза от мишката

11726
Шест трика, за да извлечем максимална полза от мишката

© Pixabay.com

Всички знаят как да използват мишката на компютъра, за да направят клик, но някои лесни трикове могат да ни помогнат да извлечем максимална полза от нея, като увеличат бързината, с която се справяме със задачите си, а следователно и продуктивността ни.

Но преди да ви обясним триковете, имайте предвид, че оптичните мишки, които се използват днес, трябва да се почистват периодично, за да функционират правилно.

Можете да я чистите с мокра кърпичка, без да забравяте четирите „възглавнички“, които я поддържат. За почистването на дупката, от която излиза светлината, използвайте клечка за уши и изчакайте да изсъхне.

ВВС публикува няколко трика, които можете да пробвате с мишката си в офиса или у дома.


Как да маркирате текст по лесен начин?

Най-честата форма за избиране на текст е чрез левия бутон на мишката и придвижването й надясно или надолу. Но това не е най-лесният начин, ако например трябва да изберем цял абзац или дълъг текст.

Повечето процесори и програми позволяват да изберете текст, като използвате бутона Shift и мишката. За целта трябва да кликнете с мишката в началото на първата дума от текста, който искате да маркирате, да скролнете с колелото за придвижване и да кликнете на последната дума от текста.

Друг начин да изберете дума или абзац е като кликнете с левия бутон на мишката. За да изберете дума, трябва да кликнете два пъти, а ако искате да изберете цяло изречение, трябва да кликнете три пъти.

Функциите на колелото за придвижване

Колелото за придвижване на мишката не служи само за скролване, а има и други функции. То всъщност е трети бутон. Чрез него например можете да отваряте нови уеб страници в нов прозорец.

Освен това някои мишки позволяват също да движите колелото наляво или надясно, за да се придвижвате между различни уеб страници. Колелото служи също за затваряне на табове, без да е необходимо да кликвате върху хикса. Просто поставете курсора отгоре и натиснете колелото.

Друга възможна употреба на колелото за придвижване е да отворите едновременно най-използваните си уеб страници. За целта трябва да организирате любимите си страници в един и същи архив и след като го направите, кликнете в архива с колелото. Така ще отворите всички страници.

Как да направите zoom?

Лесен и бърз начин за zoom в уеб страница или документ в Word или Excel е като натиснете бутона Ctrl и скролнете нагоре или данолу с колелото на мишката.

Как да изберете няколко елемента едновременно?

Бутонът Ctrl ни позволява да избираме няколко елемента едновременно. За целта натиснете този бутон и след това кликнете с левия бутон на мишката върху различните елементи. Ако използвате Mozilla Firefox, можете да натиснете бутона Ctrl и да кликнете отделно във всяка клетка от таблица, която трябва да копирате. Можете да направите същото, за да изберете само един ред или част от текст в таблица.

Как да използваме страничните бутони?

Новите мишки вървят със странични бутони, които обикновено се намират до десния и левия бутон. Тези бутони могат да бъдат препрограмирани за различни задачи и по подразбиране могат да се използват за връщане назад или отиване напред в дадена уеб страница.

Промяна на конфигурацията на мишката

Windows позволява да променяме конфигурацията на мишката. За целта трябва да отидете в Control Panel в началното меню и там да изберете опцията Hardware and Sound и Devices and Printers. След като отидете на таба Buttons, ще можете да промените конфигурацията на бутоните на мишката.

Знаете ли къде се намира паметникът на клавиатурата? Скоро до него може да се появи и паметник на компютърната мишка

Можете да промените и други неща, като например движението на мишката. Така можете да нагласите скоростта, с която се движи курсорът по екрана. Ако използвате операционната система на Mac, можете да промените конфигурацията на мишката чрез менюто Apple >Preference of the System> Mouse.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg