Словашки музей представя колекция видеоигри от времето на комунизма

758
Словашки музей представя колекция видеоигри от времето на комунизма

© Instagram

В края на миналата година Музеят на дизайна в Словакия представи колекция от ретро видеоигри от 80-те години.

Игрите, повечето от които са програмирани от тийнейджъри, улавят момент от историята, когато първото поколение словашки разработчици са се учели на  "занаята", но не за да правят бизнес, а за да се забавляват с приятелите си.

Десетте игри в колекцията са избрани поради историческото си значение. Те улавят част от края на 80-те години на миналия век в Чехословакия, която по онова време е част от Източния блок. В една от игрите главният герой е съветският войник Шаточин, който се бие с американеца Рамбо във Виетнам.

„Не искам да кажа, че беше директно против режима, но си беше доста подривно“, коментира през електронното издание The Verge генералният мениджър на Словашката асоциация на разработчиците на игри Марош Бройо, който е един от кураторите на дигиталната изложба.


Един от разработчиците на играта Šatochín Станислав Хрда също участва в проекта за превод и съхранение на дигиталното наследство на словашката гейм индустрия. Той е на 16 години, когато играта излиза на бял свят. Историята за Šatochín е вдъхновена от американските филми, които преминават Желязната завеса на видеокасети.

„Тази игра си прави шеги с режима и съветската армия. Трудно е да се спечели. Така че, когато играете, Рамбо ще ви убие 10 пъти, защото не сте имали късмет и сте направили грешен избор. Беше много смешно за моите приятели”, спомня си Хрда.

По онова време програмирането на игри е предимно хоби за тийнейджъри. Тъй като игрите не се продават в магазините, няма шанс да се правят пари от това. Хрда и останалите разработчици споделят творенията с приятелите си за забавление, а не за печалба.

В един момент Šatochín попада в ръцете на Франтишек Фука - разработчик от Прага, който е един от хората, вдъхновили Хрда и неговите приятели. По думите на Хрда, той им казал: „Да, направили сте много забавна игра, но за всеки случай си носете по една четка за зъби, ако от милицията ви арестуват".

Хрда се смее, докато разказва тази история, но признава, че след това го е било „малко страх”.

Как Ако искате да разберете къде живеят по-голямата част от средностатистическите жители на чешката столица Прага, ще трябва да се разходите малко по-надалеч от нейния исторически център

Но той и приятелите му продължават да правят игри, създавайки колектива Sybilasoft. След Кадифената революция през 1989 г. управлението в Чехословакия става по-демократично и започва преходът към пазарна икономика.

Хрда тогава е на 18 години и решава да основе истинска компания за продажба на игри.

"Програмистите в Чехословакия бяха успели да създадат висококачествени игри за 8-битовия компютър ZX Spectrum. Но на Запад хората бяха преминали към по-модерни компютри, а нашите творения се играеха предимно в Източна Европа", спомня си разработчикът.

Преди няколко години той участва в изложба в Музея на дизайна, която прави демонстрация на игрите от 80-те, позволявайки на хората да ги играят на оригиналния хардуер.

В сайта на настоящата изложба, освен самите игри, които могат да се стартират на съвременни устройства с помощта на т. нар. емулатори, има изображения на хардуера, обложки на дискетите от миналото и други артикули, свързани с индустрията и периода.

Марош Бройо казва, че следващата му цел е да добави сканирани на словашки списания за игри от 80-те и 90-те години.

Уебсайтът прави игрите достъпни за по-широка аудитория. Бройо казва, че екипът е имал късмет, че голяма част от тази работа е била извършена от фенове на ZX Spectrum, като Spectrum Computing.

„По-голямата част от общността беше много приятелска, така че много от авторите познават други автори и успяха да ни свържат с тях“, казва той.

Трудната част е преработката на игрите, така че словашкият текст да бъде заменен с английски.

Играта Pepsi Cola от 1987 г. е една от любимите на англоговорящите потребители в социалните мрежи. Целта на играча е да открадне тайната рецепта на напитката.

Историческата стойност на игрите не е единствената причина те да бъдат предоставени. Станислав Хрда казва, че просто иска хората да им се наслаждават - както приятелите му, когато ги е правил.

„Надявам се, че хората ще се забавляват с тези игри, нищо че са много стари. Продължавайте да играете добри игри и ако сте достатъчно смели, можете да опитате нашите“, казва програмистът.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg