Според Ookla: Най-бързата 5G мрежа у нас е 5G ULTRA на А1

1702
Според Ookla: Най-бързата 5G мрежа у нас е 5G ULTRA на А1

В началото на август А1 получи официално признание за бързината и качеството на мрежата си от пето поколение от Ookla®. Технологичната платформа е международен лидер при приложенията за тестване, събиране на данни и анализ на фиксираните и мобилните мрежи.

5G ULTRA е предлага на българските потребители гигабитови скорости, а компанията беше първата в страната, която стартира 5G мобилни планове.

Инвестициите за изграждане на мрежата от пето поколение, които А1 прави през миналата и тази година, възлизат на 46 млн. лв. В следващите четири години от компанията планират още 780 млн. лв., които да вложат в развитието на своята мрежа, включително 5G.


Мрежата на А1 от ново поколение е единствената у нас, която е изградена с 5G радиооборудване на европейски доставчик – финландската компания Nokia.

Летящ старт и отлични резултати

А1 бяха първият телеком у нас, който официално стартира своята 5G мрежа в края на ноември миналата година, с покритие в централните градски части, основните жилищни квартали и районите с концентрация на бизнес в София. Месец по-късно Бургас се превърна в първият 5G град у нас, а днес 5G ULTRA обхваща населението на открито в над 75 града и курорта.

Следващата стъпка беше спечелването на търга, организиран от Комисията за регулиране на съобщенията, и придобиването на лиценз за честоти в спектъра 3600GHz. Скоро след старта на първите 5G планове в България А1 предостави възможност на клиентите да се възползват и от услугата за домашен интернет през 5G мрежа – Net Box Unlimited. Резултатите на компанията за второто тримесечие на 2021 година показват, че клиентите проявяват силен интерес към премиум мобилни планове и дигитални услуги.

Анализът на Ookla®

Той се базира на данни от така наречените Speedtest Intelligence® тестове на потребители, които са осъществени между 1 януари и 30 юни 2021 г. на територията на България чрез приложението на Speedtest®. Извадката включва 22 109 теста на потребители, които ползват 5G мобилна технология съответно с iOS или Android операционна система.

Във всяка една от категориите – медианна скорост за даунлоуд, медианна за ъплоуд, А1 показва категорично най-добри резултати сред останалите мобилни оператори у нас, с общ Speed Score от 367.68, което е с над 200 точки по-добро постижение от това на следващите 5G мрежи в класацията.

Какво носи 5G ULTRA на потребителите

5G ULTRA използва далеч по-ефективно честотния спектър, като това носи на потребителите възможността да сърфират в интернет с многократно по-бърза скорост, включително да свалят филм за секунди, или да стриймват на живо в социалните мрежи, без компромис с качеството.

Тези възможности ще имат все по-важно значение за развитието на развлекателната и гейминг индустрията. Осезаеми ще бъдат и ползите при приложенията в различни сектори на икономиката,  които все по-често ще стават част от бизнес средата у нас.

Сред предимствата на 5G ULTRA е и фактът, че използва само 5G честоти, като не споделя спектъра с 3G или 4G и работи изцяло с 5G оборудване.

Затова потребителите, които изберат мобилни планове, домашен интернет и са оборудвани със съвместими с 5G смартфони, вече стават все повече у нас, а приложенията на петото поколение мрежи, ще донесат нови и вълнуващи изживявания както на крайните потребители, така и много ползи за бизнеса.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg