В Рио де Жанейро се разработва проект за оптимизиране на органичната храна. Основната идея е хората да се научат как да използват дори остатъците от храната, която обикновено се изхвърля, за да приготвят питателни и приятни на вкус ястия.

Реджина Чели е в основата на инициативата за популяризиране на повторното използване на храната. Всяка седмица ентусиастката показва на жители на Рио де Жанейро, а все по-често и на обитатели на други градове, как да готвят вкусни гозби, без да губят нито част от продуктите.

"Когато споменем повторно използване на храната, хората автоматично си представят боклук, остатъци, мръсотия. Но въобще не става въпрос за това. Когато хората приемат тази идея, сами ще осъзнаят всички ползи, които произлизат от нея", казва Чели, цитирана от БНТ.

Тя работела като домашна помощница, когато забелязала колко много годна за консумация храна попада в контейнерите за смет.

Така осъзнала, че непрекъснато се говори за устойчиво развитие и рециклиране, но когато стане въпрос за храната, предразсъдъците са прекалено много.

Засега Реджина Чели се задоволява със седмичните си семинари в Рио де Жанейро. Голямата й мечта, обаче, е да обиколи света и да накара повече хора да преодолеят предразсъдъците си спрямо по-ефикасното използване на храната.