Спуска ли се дигиталната Желязна завеса?

2188
Спуска ли се дигиталната Желязна завеса?

© Pixabay.com

Подобно на много други неща в страната, интернетът в Русия отдавна е разделен между Изтока и Запада.

Руските граждани, за разлика от тези в Китай, имаха възможност да достъпват щатски технологични платформи, като Facebook, Twitter и Google, въпреки че те са обект на цензура и ограничения, което е определящата черта на китайския интернет модел.

Руската инвазия в Украйна обаче, която изолира страната все повече е последните дни, може да се окаже краят на нейното присъствие под настоящата му форма в световната мрежа.


В петък, със затягането на санкциите и засилването на сраженията в Украйна, руското правителство обяви, че е решило да блокира достъпа до Facebook в страната, посочвайки като причина предприетите от социалната мрежа ограничения срещу руски държавни медии.

Facebook в никакъв случай не е най-голямата платформа в страната, но блокирането ѝ може би е символичен ход, който трябва да покаже, че правителството на Владимир Путин е готово да тръгне срещу големите глобални имена, ако не следват партийната линия. (Instagram и WhatsApp, които са по-популярни в Русия и също са собственост на компанията майка на Facebook Meta, засега не са блокирани). Комункационният регулатор в страната Роскомнадзор вече оказва натиск върху Google относно "фалшивата" информация и също така е ограничил достъпа до Twitter. Други платформи пък решиха сами да преустановят дейността си.

Отрязването на достъпа от страна на Русия може да не представлява екзистенциална заплаха за западните технологични платформи, някои от които имат милиарди потребители. Тези ходове обаче имат сериозни последствия за способността на руснаците да получават достъп до информация и да изразяват свободно мнението си. На по-фундаментално ниво, това би могло да ускори още повече разпадането на световния интернет - такъв, какъвто го познаваме.

Дигитална Желязна завеса

Много от наложените в последните дни от Русия ограничения на западни технологични платформи произхождат от закона за "суверения интернет", който бе приет през 2019 г. в Русия и позволява на Роскомнадзор да контролира по-строго достъпа до интернет в страната и потенциално да прекрати онлайн връзките ѝ с останалата част от света.

Приетите в петък миналата седмица законови разпоредби допълнително засилват враждебността към западните услуги, тъй като разпространението на "фалшива" информация относно инвазията в Украйна, вече се наказва с до 15 години затвор. Законът принуди няколко новинарски канала, в това число и CNN, да спрат отразяването на събитията от Русия. TikTok също се позова на новото законодателство в решението си да спре новoто съдържание в страната.

Други технологични компании преди това бяха ограничили присъствието си в Русия на фона на конфликта в Украйна. Apple, Microsoft и Intel спряха всички продажби и ограничиха услугите си в страната, докато Google, Twitter, Netflix, Spotify и Meta блокираха или ограничиха руски държавни медии, а в някои случаи спряха рекламата в страната напълно. Интернет доставчикът Cogent Communications е започнал да отстранява някои местни доставчици на услугата в петък.

Това е идеалната буря, която би могла да доведе до това Русия в крайна сметка да отдели населението си от останалата част от глобалния интернет, по подобие на Китай.

Терминът по отношение на цензурата в двете държави също е сходен — Китай разполага със своята Велика китайска защитна стена (Great Firewall), докато в Русия това се нарича дигиталната Желязна завеса. И макар между двете да има много прилики, има и много ключови разлики, които пораждат съмнения относно способността на Русия да поддържа самостоятелна дигитална екосистема, пише CNN Business.

Зеленски иска тотално търговско ембарго над РусияУкраинският президент Владимир Зеленски призова международната общност да въведе търговско ембарго срещу Русия

 

Може ли руският интернет да оцелее без западните технологии?

Китай в продължение на десетилетия изгражда способностите си за цензура и почти винаги е блокирал повечето западни технологични платформи от страната, докато Русия се опитва да направи този преход, докато води война. Способността на Русия да използва същото технологично ниво, като Китай, е под въпрос, независимо дали става въпрос за пълно ограничаване на достъпа до западните платформи или дори цензурирането на конкретни теми в реално време, както китайското правителство редовно прави.

За разлика от Китай, милиони хора в Русия са свикнали с достъпа до глобалните технологични платформи и пълното отрязване на достъпа им до тях е стъпка, от която руското правителство под управлението на Путин засега се въздържаше. Това обаче се променя бързо на фона на ескалацията на войната и на санкциите от страна на Запада.

Зависимостта на Русия от външни технологии бе изложена на пълен показ на фона на западните компании, които прекратяват отношенията си със страната вследствие на санкциите.

Русия има местни алтернативи на глобалните технологични платформи, като търсачката Яндекс и социалната мрежа ВКонтакте, които имат десетки милиони потребители. Положението обаче не е точно същото, както в Китай, където има няколко технологични гиганта, в това число Tencent, Alibaba и Weibo, които се конкурират с компаниите от Силициевата долина.

Руските платформи обаче също ще пострадат от инвазията в Украйна и последвалите санкции на Запада. От Яндекс предупредиха, че сривът на фондовата борса вследствие на санкциите може да попречи на компанията да изплаща задълженията си, а Владимир Кириенко, главен изпълнителен директор на компанията майка на ВКонтакте, е сред санкционираните руски граждани от страна на правителството на САЩ. Вчера нидерландската инвестиционна компания Prosus обяви, че ще отпише инвестицията си във ВКонтакте на стойност около 700 млн. долара и помоли своите членове в борда на директорите да се оттеглят.

Москва: Плащанията по руския държавен дълг зависят от санкциитеРуското финансово министерство заяви, че ще обслужва и изплаща държавните дългове изцяло и навреме, но плащанията могат да бъдат възпрепятствани от международните санкции


Руският народ е този, които ще загуби много

Руското правителство изглежда повече от готово да изгони западните технологични платформи от своите дигитални граници, но същото не може да се каже за руския народ.

"Руското правителство ще спечели от напускането на големите технологични компании," казва пред CNN Business Джесика Брандт от Brookings Institution. "Руският народ обаче ще загуби много, ако хората бъдат лишени от достъпа на независими новини и информация, както и от начини да се организират."

Вече има признаци, че руснаците търсят начини да избягват интернет блокадите. Пет от 10-те най-сваляни приложения в страната през миналата седмица за свързани с виртуални частни мрежи (VPN), които осигуряват на потребители по-сигурна интернет връзка. Изтеглянията на най-популярните VPN приложения в този период скачат с над 1 300%, според данни на компанията Sensor Tower.

По един или друг начин обаче дигиталната Желязна завеса изглежда се спуска.

Трудно е да се прогнозира точно колко бързо ще се случи пълното отделяне на руския интернет от глобалния, но случващото се напоследък дава индикации, че това би могло да стане в рамките на седмици или може би дори дни, казва Ксяомин Лу от Eurasia Group.

Българският бизнес

Всичко по темата Войната в Украйна

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg