Суперкомпютър у нас ще решава сложни задачи от различни научни области

1996
Суперкомпютър у нас ще решава сложни задачи от различни научни области

Суперкомпютър у нас ще решава сложни задачи от различни научни области, които ще имат практическо приложение. Това е първият подобен мощен компютър на Балканите, каза акад. Кирил Боянов, директор на Института по паралелна обработка на информацията при БАН (ИПОИ-БАН).

Компютърът се намира вече в Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), купен е с държавни средства на преференциални цени, защото е за изследователски цели.

Машината ще се управлява основно от шест или седем души. Тя разполага с осем хиляди процесора, което означава, че едновременно може да се решават много задачи при висока скорост. При суперкомпютрите процесорите, изпълняващи отделни задачи, са свързани с високоскоростни мрежи, които обменят данни помежду си, обясни ръководителят на проекта акад. Боянов.

Суперкомпютърът може да се използва за решаване на задачи от т. нар. клас "голямото предизвикателство" - ще му бъдат поставяни задачи в областта на ядрената енергетика, свързани с плазмата, с изследване на ядрата; задачи в областта на метеорологията и на космическите изследвания.

Напоследък много модерни области са биоинформатиката и химиоинформатиката - за изследването на гени и канцерогенни съединения, на полезни съединения - това са безкрайни масиви от данни, изискващи големи изчисления, посочи Боянов.

По думите му машината може да се използва и за задачи, свързани със сеизмични трусове и проучвания - да се анализират данните от вече станали трусове, за да се прогнозират занапред. Суперкомпютърът ще може да решава и финансови задачи от голяма сложност - за пазари и акции, които да са в помощ на финансистите. Данните ще се използват и публикуват от научните среди.

Боянов подчерта, че приложението на резултатите от различните задачи ще е голямо. Може да се създадат нови лекарства на базата на безопасни съединения, ще има по-точни прогнози на времето, а след години ще има и сеизмични прогнози, но това е дълъг процес, в който всички учени ще трябва да се научат да работят съвместно, посочи той.

Суперкомпютри има в цял свят, а нашият компютър е на 75-то място в момента, според класацията Топ 100 на най-мощните компютри в света, каза Любен Боянов.

Желанието на екипа от БАН е нашият компютър да се свърже с европейската изследователска мрежа GEANT, също и с европейската мрежа на супер компютрите DEISA. Великобритания, Франция, Германия, Испания са свързали помежду си суперкомпютрите и могат да работят синхронизирано по редица задачи.

За първи път терминът "суперкомпютър" се въвежда през 50-те години, припомни Любен Боянов. През 1993 г. един от най-мощните суперкомпютри в света победи Гари Каспаров на шах, а в момента този компютър е 1000 пъти по-слаб от българския суперкомпютър.

Очаква се официалното откриване на машината да бъде в началото на септември.

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg