Суперкомпютърът, способен да прочете 160 млн. книги наведнъж

7490
Суперкомпютърът, способен да прочете 160 млн. книги наведнъж

© Pixabay.com

Представете си свят, в който лекарите могат да диагностицират и лекуват болести само с един клик, с който проникнат в медицинската информация на всички хора.

Свят, в който всички самолети могат да работят само с една информационна система, за да се предотвратят климатични проблеми, да пестят гориво и да минимизират закъсненията.

За да го постигнат, ще трябва да разчитат на машина, която има изключителна памет и е способна да обработва данни на невиждано до този момент равнище. Точно такава е идеята на новия суперкомпютър на американската компания Hewlett Packard Enterprises, съобщава ВВС.

Нарича се просто Машината и е „компютърът с най-голяма памет в света“, уверява технологичният гигант. „Това е нашият най-голям и най-амбициовен изследователски проект“, казва Джаап Суермонд, вицепрезидент на софтуерния отдел на HP.

Но какво го прави толкова специален?

Ерата на големите данни

Новата машина има памет от 160 терабайта и е предназначена за работа с  големи съвкупности от данни. Това е чудовище на информатиката, способно да анализира еквивалента на 160 милиона книги по едно и също време, съобщава HP.

Компютърът е базиран на операционната система Linux и отдава приоритет на запаметяването на обработката на данни, което, според компанията, открива пътя за създаването на устройства с почти безгранична памет.

„Тайните за постигане на голям научен напредък, иновациите, които променят индустрията, и технологиите, които променят живота, се крият на пръв поглед зад планини от данни, които създаваме всеки ден“, казва Мег Уитман, президент и изпълнителен директор на HP.

„За да изпълним това обещание, не можем да се доверяваме на технологиите от миналото, трябва ни компютър, създаден за ерата на големите данни“, допълва тя.

„Днешните данни нарастват по-бързо от способността ни да ги компютъризираме“, казва Джейсън Пелк, който участва в проекта по създаването на Машината. „Това, което Машината опитва да разреши, е как да преосмислим информатиката, за да продължим ритъма, с който нарастват количествата от данни в света“, допълва той.

Огромният капацитет за обработка на данни ще позволи на този суперкомпютър да подобри способността си за научаване в реално време, като анализира данни и получава мигновени резултати.

Компанията уверява, че през 2020 г. 100 милиарда устройства, свързани с интернет, ще генерират много по-голямо търсене от това, което настоящата инфраструктура е способна да управлява.

Китай разработва най-мощния компютър на света Прототипът ще е готов през 2018 г.

„Днес можем да видим коли, които се управляват сами, медицински решения..., но представяте ли си какво може да се направи с много памет?“, казва Тере Гонсалес, отговаряща за автоматичното научаване на машината.

Предизвикателствата

Но способността за запаметяване не винаги е всичко. Лесли Кар от факултета по електроника и компютърни науки в университета в Саутхемптън, Великобритания, казва, че новият компютър на HP ще бъде бърз, но ще трябва да се справя с други предизвикателства, отправени от големите данни.

„Най-добрият начин за ускоряване на нещата е да имате всички данни в  компютъра си, така че това е различен начин за постигане на напредък. Но трябва не само да ускорим обработката на данни, но и да я направим по-подробна и релевантна за бизнеса“, допълва Кар.

„Има много области от живота, в които да си бърз не означава да си по-добър“, категорична е тя.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg