10 000 финансови служители в Лондон ще бъдат освободени през следващите 3 г.

811
10 000 финансови служители в Лондон ще бъдат освободени през следващите 3 г.

Общо 10 000 служители от сектора на финансовите услуги в Лондон ще бъдат съкратени през следващите три години, според английската компания за информационни, аналитични и бизнес услуги Experian, предава Bloomberg. Съкращенията ще дойдат вследствие на реакцията на банките и застрахователните компании на свиването на световния кредитен пазар.

Лондонското Сити ще понесе тежестта от съкращенията във финансовия сектор във Великобритания, които ще достигнат 40 000 до 2011 г., се казва в доклад на базираната в Нотингам компания.

Банките и компаниите за търговия с ценни книжа са съкратили около 65 000 работни места с нарастването на загубите и намаленията на активи, свързани с колапса на щатския пазар за вискорискови импотеки до 319 млрд. долара. Финансовите институции във Великобритания намалиха кредитирането в отговор на свиването на кредитните пазари. Икономическият растеж в страната също намалява и Experian прогнозира, че нивото на заетостта ще падне за първи път от 1992 г. насам.

Работните места в сектора на финансовите услуги са особено уязвими, тъй като последиците от кредитната криза продължават, според Уилям Томпсън, директор на международния икономически отдел на Experian. Забавянето на икономиката ще сложи край на впечатляващия период за откриването на нови работни места, добавя Томпсън.

Забавянето на икономическия растеж на Лондон ще намали разликата между южните и северните райони на Кралството следващата година. Това ще стане за първи път от 2002 г насам, според Experian. Обикновено икономиката на юга нараства с един процентен пункт повече от тази на севера.

Икономиката на Великобритания се очаква да нарасне с 1.8% тази година и с 1.5% през 2009 г., което би представлявало спад, в сравнение с икономическия растеж от 3%, регистриран през 2007 г., според доклада.

По-бавният растеж и по високите цени на кредитите заплашват да влошат положението на имотния пазар в страната. Броят на одобрените ипотечни кредити във Великобритания падна през март до най-ниското си ниво от поне девет години насам.

Цените на жилищата във Великобритания ще паднат със 7.6% през следващите две години, прогнозира Experian. В района West Midlands и в южната част на страната спадът ще е с 10% до средата на 2010 г.. Стойността на домовете в Югоизточна и Източна Англия ще намалеят с 5%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg