10 години бяха необходими на „Лукойл“, за да купи поредния нефтопреработващ актив

619
10 години бяха необходими на „Лукойл“, за да купи поредния нефтопреработващ актив

Почти 10 години бяха необходими на „Лукойл“, за да купи поредния нефтопреработващ актив в Европа. Компанията купи 49% от акциите на две рафинерии в Сицилия за 1.347 милиарда евро. Това ще й позволи да увеличи преработката на петрол в Европа почти двойно.

Вчера „Лукойл“ и италианската ERG S.p.A. обявиха, че създават съвместна компания, пише „Ведомости“. ERG внася в нея нефтопреработващият комплекс ISAB в Сицилия и получава 51% от акциите на новата компания. Останалите 49% ще струват на „Лукойл“ 1.3475 милиарда евро. Предполага се, че сделката ще бъде приключена през четвъртото тримесечие на 2008 г.

Вицепрезидентът на „Лукойл“ Леонид Федун съобщи, че за финансиране на сделката ще бъдат похарчени средствата от наскоро привлечения синдикиран кредит за 1 милиард долара, а също така собствени средства на компанията. ERG съобщи, че има право да продаде на „Лукойл“ своя дял в ISAB в течение на пет години след приключването на сделката. Цената на пакета ще бъде определена, изхождайки от стойността на компанията в размер на 2-2.75 милиарда евро.

Представителят на ERG Мара Балдесари заяви, че компанията за момента не планира да се възползва от опцията. Делът може да бъде продаден само в случай на разногласия с „Лукойл“.

Предишните си рафинерии в Европа „Лукойл“ придоби още през миналия век. За последните няколко години компанията се опита да купи Ceska Rafinerska (Чехия), Гданската рафинерия (Полша), Mazeikiu nafta (Литва), Hellenic Petroleum (Греция) и Europort (Холандия). Вчера капитализацията на ERG бе 2.4 милиарда евро.

ISAB е основният актив на компанията, затова премията в размер на 10-15% спрямо пазара е напълно оправдана при покупката на толкова голям пакет акции, освен това при наличието на опция, заяви анализаторът на ИФК „Солид“ Денис Борисов.

Цената на сделката при преизчисляване на 1 тон мощност е 265 долара за 1 тон. Сходни с ISAB средиземноморски рафинерии в момента се оценяват на пазара около 230-280 долара, добави Борисов.

ISAB притежава две рафинерии, намиращи се на 6 км една от друга. През 2006 г. те са били обединени в единен комплекс с продуктопровод. Комплексът е способен да преработва петрол тип „Уралс“, което дава на „Лукойл“ възможност да го интегрира в своята верига на експортни доставки.

ISAB ще се управлява на паритетни начала с ротация в ръководството на представители от двете страни. Всеки от партньорите ще доставя суровина за преработване и ще реализира готовата продукция в съответствие с дяловото си участие в смесената компания.

Припомняме, че „Лукойл“ е втората по-големина петролна компания в Русия. Приходите й са 82.2 милиарда долара за 2007г., US GAAP/, Чистата печалба – 9.5 милиарда долара.

Източник: БГНЕС                               

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg