10 любопитни факта за боровинките

4428
10 любопитни факта за боровинките

© Pixabay.com

Боровинките са на челно място по съдържание на антиоксиданти сред плодовете.

Те са сладки, сочни и се срещат в изобилни количества през лятото.

Можете да ги печете в пай, да ги сложите в студена напитка или да ги консумирате в прясно състояние.

Предлагаме ви десет любопитни факта за плода.

1. Боровинките се отглеждат от хиляди години, а тяхна родина е Северна Америка. Те са символът на американския щат Ню Джърси.

2. САЩ произвеждат близо 90% от боровинките в света.

3. У нас боровинките се срещат по високите планини - над 1000 м надморска височина за сини боровинки и над 1700 м за черните.

Срещат се из иглолистните и широколистните гори и високопланинските пасища на Рила, Пирин, Родопите и Западна Стара планина, където съжителстват черни, сини и червени боровинки.

4. Боровинките са многогодишно растение, представено от над 30 разновидности, което обича хладен климат. В зависимост от сорта и местоположението им, плодовете зреят между юли и септември.

5. Боровинките са вкусни и с ниско съдържание на калории – само 80 в една чаша.

6. Боровинките са сини само отвън, кожата им в действителност е зелена. Синият цвят на плода се дължи на антоцианините - мощни антиоксиданти, които помагат за намаляване на риска от рак.

7. В една чаша боровинки се съдържат 25% от препоръчвата дневна доза витамин С и магнезий, както и 4 грама фибри (15% от препоръчваната доза за деня).

8. Сините и черните боровинки помагат за превенция на рак на дебелото черво, действат благотворно при инфекции на уринарния тракт, имат противовъзпалително действие.

9. Боровинките имат нисък гликемичен индекс и това е добра новина за хората с диабет, които се страхуват да ядат плодове. Изследване показа, че боровинките подобряват инсулиновата чувствителност при хора в преддиабетно състояние.

10 интересни факта за годжи бери Китайският плод е смятан за суперхрана

10. Избирайте боровинки с наситен син или тъмносин цвят. Можете да съхранявате пресните плодове в хладилник до три дни или да ги замразите за три до пет месеца, което не разрушава антиоксидантите.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

Пазари

% Стойност
  • SOFIX 667.480 -0.05%
  • BGREIT 114.490 0.12%
  • BGTR30 544.660 -0.45%
  • BGBX40 130.470 -0.24%
Ask Bid
  • EUR/USD 1.1744 1.1745
  • GBP/USD 1.3178 1.3179
  • USD/JPY 113.7460 113.7580
  • USD/CHF 0.9864 0.9865
  • USD/CAD 1.2655 1.2656
  • AUD/USD 0.7797 0.7799
  • USD/BGN 1.6652 1.6655
Ask Bid
  • DOW JONES 23366.91 23370.91
  • S&P500 2575.59 2576.09
  • NASDAQ 4705.68 4706.68
  • CAC 40 5392.35 5394.35
  • DAX 12984.97 12986.97
  • FTSE 100 7529.70 7531.20
  • ПЕТРОЛ 52.06 52.11
  • ЗЛАТО 1273.76 1274.26
  • СРЕБРО 16.90 16.92

Видео