10 причини да се инвестира в сектора на природните ресурси

2702
10 причини да се инвестира в сектора на природните ресурси

Природните ресурси са сектор, в който има много потенциал за инвеститорите, тъй като не само потребителите, но и производителите са базирани в развиващи се пазари с голям темп на растеж, смятат експерти от швейцарския фонд Gaia Resources, цитирани от CNBC.

Стратегията на фонда е да инвестира в акции на компании производители на енергийни продукти, базови и ценни метали, материали, земеделски продукти и подобни компании от сферата на инфраструктурата и логистиката.

Наскоро, в писмо до акционерите от Gaia Resources изброяват десетте най-добри причини да се инвестира в сектора на природните ресурси. Ето и кои са те:

Нарастващи доходи

В страни като Китай, Индия, Бразилия и други, нарастващите доходи движат търсенето на основни потребителски стоки.

Икономиката на Китай, която е втората най-голяма в света, е нараснала с 10.3%, а доходите на глава от населението в провинциалните й райони са се увеличили с 10.9% през 2010 г.

Търсенето на по-добри услуги също нараства и има и по-голямо разнообразие на хранителните навици.

Разходи за инфраструктура

Разходите за инфраструктура в развиващите се страни се оценяват на между 6 и 8 млрд. долара в следващите три до пет години.

Подменянето на инфраструктурни обекти би трябвало да създаде огромно търсене на всякакъв вид суровини, тъй като държавите ще трябва да инвестират в построяването или обновяването на пътища, високоскоростни магистрали, електрически мрежи, строителни проекти и разпространение на петрол и природен газ.

По-малки задължения

Повечето развиващи се страни имат по-малки задължения в сравнение с развитите държави, както и по-големи резерви твърда валута.

Тези два фактора дават на развиващите се държави покупателна способност и по-голям капацитет да инвестират, като по този начин подобни инвестиции вероятно ще нараснат в бъдеще.

Дългът на частния сектор в тези държави също е много нисък, което създава голям потенциал за потребителско търсене и разходи.

По-бърз икономически растеж

Международният валутен фонд прогнозира, че развиващите се икономики ще нараснат с 6% в периода 2011-2014 г.

Този темп на растеж е постижим и в същото време в полза на покачване на цените на суровините, според Gaia Resources.

Нарастващо население

Увеличаващото се население на света движи търсенето на повече от всички видове суровини, като електричество, петрол, жилища, храни, се казва в писмото.

От ООН прогнозират, че населението на света ще нарасне с около 47% в периода 2000-2050 г., до около 8.9 милиарда души.

Урбанизация

С миграцията на хората към градовете търсенето на природни ресурси нараства, според Gaia Resources.

Това се дължи на факта, че хората искат по-добри услуги, като подобрен транспорт, например, и повече продукти като хладилници и климатици.

Те също така консумират повече храни богати на протеини и преработени храни.

Находища на природни ресурси

Много от развиващите се държави са богати на природни ресурси.

Например в Африка се намират до 30% от минните находища в света, според Gaia Resources Fund.

Страните от бившия Съветски съюз, Бразилия и Латинска Америка имат "огромен потенциал за разработването на допълнителна земеделска земя," се казва в писмото.

Проблеми с предлагането

Съществуващите ограничения на предлагането е малко вероятно да доведат до нещо друго освен до повишаване на цените на природните ресурси.

Годините на недостатъчни инвестиции и регулаторна бюрокрация водят до ограничаване предлагането.

Производството на много метали и минни продукти по света се сблъскват с тези ограничения.

Сигурност на предлагането

Страни като Китай, Саудитска Арабия, ОАЕ, Южна Корея и Япония, които имат значителни валутни резерви и са вносителки на храни и енергия, или и на двете, са притеснение за сигурността на предлагането.

Те заделят значителни финансови ресурси, за да купуват концесии за добив минерални ресурси, производство на храни и енергия в чужбина, се казва в писмото.

Съхраняване на стойността

Традиционното убежище за средства срещу инфлацията - златото, все още се търгува на цени под историческите рекордните в реално изражение, според Gaia Resources.

В развиващите се страни търговията със скъпоценности "е жива и се разраства" защото хората ценят златото поради репутацията му, че може да съхранява стойност, но и поради статута, който то носи в обществото, се казва в писмото.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

balta__
# 0
16:04 | 1 April 2011
|От ООН прогнозират, че населението на света ще нарасне с около 47% в периода 2000-2050 г., до около 8.9 млрд. долара." hahaha :D
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg