13 идеи за спасението на света

3936
13 идеи за спасението на света

Дълговата криза се прехвърли към ядрото на Европа, американската икономика и пазарът на труда се възстановяват бавно, а азиатските икономики все повече усещат кризата. На този фон Foreign Policy помоли 13 експерти да предложат лекарство за борба с проблемите на световната икономика:

1. Да отпишем всички световни дългове, предлага Пол Кедровски, инвеститор и предприемач, един от редакторите на Bloomberg. Суверенните дългове пречат на европейската икономика да расте, а дълговете по кредити пречат на американците да потребяват и погасяването им ще отнеме години. През това време Китай ще се превърне в най-големия потребител в света, а развитите страни ще загубят своята кредитоспособност. Защо да не дадем на икономиката да започне всичко от нулата?

2. Трябва да наемем всички на работа, уверена е Даяна Койл, икономист, бивш съветник на британската хазна и ръководител на BBC Trust. Опитите да се пести от разходи в бюджета и да се уволняват държавни служители се обръща в ръст на безработицата, намаляване на потреблението и ново стъпало на кризата. Младите безработни могат да се превърнат в '“загубено поколение“,а на държавата да й се наложи да харчи по тях в бъдеще трилиони долари. Властите в САЩ и Европа трябва да се вгледат в опита на Америка от времето на Голямата депресия- тогава се създават специални държавни управления, които наемат безработни. Според Койл за банките се харчат по 1 трлн. долара на година, докато осигуряването на заетост би излязло по-евтино.

3. Да се съберат нови данни за световната икономика, предлага Пол Сафо, преподавател от Станфорд, специализиран в прогнозите. Досега икономистите предполагаха, че светът е устроен просто- трябва да се намери равновесието, да се определи рационалното поведение на икономическите субекти, както и нормалното състояние на икономиката. Но последните години доказаха, че това не е така- глобалната икономика е твърде голяма и разнообразна, в нея всичко е взаимосвързано, явленията са многообразни и трудни за предсказване. За да се разбере как работи, ни трябват данни.

4. Да се намалят военните разходи, съветва Барни Франк, член на демократическата партия на САЩ, експерт по финансите. Много икономисти поддържат идеята за „въоръженото кейсианство“, но Франк е на мнение, че вместо ракети и нови безпилотни самолети си струва да се харчи за пожарникари, полицаи и учители. По-добре е да доминираш в света икономически, а “войната с тероризма“ да поевтинее, смята той.

5. Трябва да се ускори инфлацията. Около това мнение се обединиха двама американски професори Менци Чин и Джефри Фиден. Високата инфлация ще изгори дълговете на развитите страни. Инфлацията според тях трябва да се поддържа на нива 4-6%, за да помага на икономиката, без да засегне населението.

6. Да се похарчат 1 трлн. долара за инфраструктура. Според Джъстин Юфу Лин, старши икономист на Световната банка, това ще реши проблема безработицата, ще ускори икономическия ръст и ще намали дисбалансите както в развитите, така и в развиващите се страни. Лин е уверен, че това е инвестиция в бъдещето.

7. Трябва осезаемо да се повиши минималното заплащане, смята икономистът Джеймс Гелбрайт. Сега минималното почасово заплащане в САЩ е 7.25 долара и трябва да се повиши на 12 долара. Това ще развърже политическия възел, но нито населението, нито правителството, нито конгресът, нито банките са готови, затова парите са у големите корпорации.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Karan
# 0
03:03 | 29 March 2012
Pleasing you sohuld think of something like that
топчо
# 1
13:01 | 30 January 2012
да се подпомагат селските райони да права си има и държавна политика в тази посока но реално се подпомагат големи арендатори и перачи на пари за малките няма възможности за кредитиране и реализиране.аз имам два спечелени и подписани проекта така си отлежават защото няма финансиране.искат да ме накарат да стана роб еи работник без права в града.
stefan
# 2
12:01 | 29 January 2012
pravsi dase podpomognat selskite rayoni no koy 6tese saglasi selqnina dasi kaje mnenieto sveta nikoga nesa komandvali kadarni hora samo banditi i kradsi taka4e tovae nevazmojno
PETIA
# 3
13:01 | 20 January 2012
DA SE PODPOMAGAT SELSKITE RAIONI S POMOSTI ZA DREBNI STOPANSTVA
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg