1300 евро е средната стартова заплата за полицай в Европа

4028
1300 евро е средната стартова заплата за полицай в Европа

Около 1300 евро е средният доход на начинаещ полицай в Европа. Това сочи изследване за социалното положение на полицейските служители в Европа, представено на международната конференция "Сигурност - ключът към бъдещето на Европа", която се провежда в София. 1400 евро е заплатата за следващото ниво в полицейската йерархия. 2700 евро пък е средното ниво на заплащане за ръководните полицейски длъжности.

В Австрия например начинаещите полицаи вземат много по-малко от 1300 евро. Но има и държави със заплащане на ръководните длъжности много над 2700 евро. В Молдова средната заплата, заедно с надбавките, е 150 евро.

Според статистиката полицаят, който се развие, има възможност от началото до края до на кариерата си да увеличи своите доходи със 107%. Според данните в 80% от страните се плащат и добавки за нощен или опасен труд, за участие в специални операции и т.н.


Средно в европейските държавни полицаите работят между 35 и 54 часа на седмица. Има нормирано работно време, което е средно около 42 до 36 часа, както и планирано работно време. В някои случаи се стига и до натовареност до 70 часа на седмица.

По отношение на заплащането на пенсиите, според изследването има разлика между възраст и прослужено време. Пенсионирането става, когато се достигне средно 46 години при минимум 16 прослужени години в системата. В 65% от европейските страни полицаите се осигуряват здравно от държавата. Има допълнителни осигуровки, свързани с болест или претърпяна трудова злополука.

Полицаите в 70% от страните в ЕС имат законово право на стачка. На въпрос колко време от работното може да се отдели за участие в синдикална дейност, в Германия са отговорили от 6 до 10 дни. В Румъния пък не са предвидени подобни дни.

На въпрос дали полицаите получават заплата, ако за претърпели трудова злополука, 100% от запитаните са отговорили с "да".

Източник: bTV

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Хер Флик от ГЕСТАПО
# 0
15:06 | 2 June 2017
В Румъния имат много повече "привилегии" отколкото тук. Например. Когато си в отпуск и си на почивка в страната на служителя и на членовете на семейството му се заплаща всичко, от пътя до храната и нощувки. И много други работи за които не ми се пише. За заплатите да не говорим. Много сме далеч от румънските колеги.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg