1.4 милиона са загубили работата си през в ЕС през Q2

513
1.4 милиона са загубили работата си през в ЕС през Q2

Общо 1.443 милиона души са загубили работата си през второто тримесечие в Европейския съюз, от които 702 000 в еврозоната, сочат данни на Евростат, цитирани от Франс прес.

Това се равнява на намаление на работните места с 0.5 процента в еврозоната спрямо предходното тримесечие и с 0.6 на сто в целия ЕС.

Това е четвъртото поредно тримесечие на спад на заетостта в Европа, която е изпаднала в рецесия.

В България през второто тримесечие пазарът на труда се е свил с -1.8 процента спрямо -0.3 процента през първото тримесечие, в сравнение с двете последователни тримесечия растеж съответно с 2.1 на сто през трите последни месеца на 2008 година и с 3 процента през третото тримесечие на миналата година. Това сочат данните на Евростат, поместени в уебсайта на службата.

В еврозоната пазарът на труда се е свил с 0.3 процента през третото и четвъртото тримесечие на 2008 година и с 0.7 на сто през първото тримесечие на 2009 година.

В ЕС-27 спадът е бил съответно с -0.2 на сто, -0.3 на сто и -0.8 на сто.

През второто тримесечие в ЕС-27 са работили 222.7 милиона души, от които 145.6 милиона в еврозоната.

Източник: БТА

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

subzero
# 0
13:09 | 14 September 2009
Ще си позволя да Ви поправя - просто е наложително. Първо, заглавието - 1,4 млн. не са всички безработни, а хората останали без работа за определен период (Q2) Второ, НЯМА намаление на безработицата, а точно обратното - намаление на заетите с 1,44 млн или 0,5% Периодът април-юни е четвъртият пореден с РЪСТ на безработицата, което следва от факта, че заетостта намалява за четвърти пореден път. поздрави и внимавайте в превода следващия път.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg