17 млн. кандидати за 55 000 зелени карти за САЩ

1424
17 млн. кандидати за 55 000 зелени карти за САЩ

Миналата седмица Държавният департамент на САЩ откри сезона за кандидатстване в лотарията „Зелена карта" за 2011 година. 17 млн. души ще се надяват да получат една от 55-те хиляди зелени карти.

Очакванията, че в лотарията „Зелена карта" тази година ще участват най-малко 20 млн. души, вероятно няма да се сбъднат. Американската асоциация на имигрантите предвижда, че кандидатите няма да са повече от 17 млн. Те ще се конкурират за 55 хиляди визи за постоянно пребиваване в САЩ, което ще влезе в сила от 2011 година.

Намалелият брой кандидати за зелени карти се дължи най-вече на застоя в световната икономика, казват от асоциацията. Същевременно обаче броят на регистрациите, които се извършват само по електронен път, зависи и от достъпа до компютри и интернет. Най-голям брой кандидати идват от страни в третия свят, където електронните регистрации се превръщат в непреодолима бариера за много от желаещите да поемат към Америка.

Интересът към лотарията „Зелена карта" е безспорно най-силен в слабо развитите страни, но през последните години се регистрира значително покачване на регистрациите от Европа, казва Холгер Зимерман. Той е собственик на един от най-популярните сайтове, предлагащи помощ за регистриране в лотарията.

Любопитно е, че за зелена карта кандидатстват и все повече германци. Близо 2 200 германски граждани са спечелили миналата година зелена карта. Не всички европейци имат право да участват в лотарията. Великобритания, а от тази година и Полша, имат повече от 50 хиляди имигранти в САЩ за последните пет години, което означава, че не се квалифицират за Лотарията за разнообразяване на имигрантския поток.

По данни на Държавния департамент през последните години България е на 11 място по брой на спечелените зелени карти. От Източна Европа само Полша и Украйна имат повече успели кандидати. След България се нареждат Албания, Русия и Литва.

По брой на спечелени зелени карти на глава от населението България е на шесто място в класацията. В лотарията за 2009 година зелени карти са получили 1 154 българи, а за 2010 година - 842. Крайният срок за регистрация в лотарията е 30 ноември, така че окончателният брой на кандидатите ще бъде известен едва след тази дата.

Междувременно Държавният департамент предупреди за многобройни измамнически сайтове, които изглеждат точно като сайта за лотарията на Държавния департамент, но за разлика от него събират такса за регистрация. Добре е да се знае, че участието в „зелената" лотария е безплатно.

Тази лотария съществува от 1994 година и представлява надежден инструмент за поддържане на броя на американското население, както и за привличане на талантливи и образовани хора. Напоследък САЩ са разтревожени от „изтичане на мозъци". Стотици хиляди таланти напускат страната най-вече в посока Индия и Китай.

Броят на кандидатите за зелени карти остава все пак многократно по-висок от броя на напускащите страната. Освен 55-те хиляди зелени карти от лотарията, САЩ предоставят всяка година още 140 хиляди зелени карти, които се дават на висококвалифицирани чужденци.

Източник: Дойче веле

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg