200 евро месечна "заплата" за репатрирани роми в Рим

1443
200 евро месечна

Поне 6 000 роми ще бъдат изселени от Вечния град, лагерите и караваните им ще бъдат разрушени. А на ромите, които доброволно се върнат в родината, Рим ще предлага нещо като месечна заплата.

Според плана на Алемано, всички роми, които нямат жителство или подслон в Рим, до няколко месеца ще бъдат преместени отвъд околовръстното шосе. А онези от тях, които са регистрирани в полицията за нарушения, направо ще трябва да си заминат.

Финансови примамки за румънските роми

Според италианските закони ромите-номади нямат право да се задържат дълго на едно място, поради което и не плащат данъци и общински такси. Въпреки това ромските катуни са устойчиво явление в някои квартали, а това предизвиква недоволство сред живеещите наблизо.

Според данни от официалното преброяване ромите в Рим са малко над 7 000, но се смята, че действителната им численост е няколко пъти по-голяма. Най-многобройната група роми са румънски граждани. Кметството на италианската столица договори с Букурещ финансова програма за репатриране.

На румънските роми, които се съгласят да се върнат в родината си, Римската община предлага нещо като „заплати". Става дума за 200 евро на месец, които завърналите се у дома роми ще получават в продължение на 6 месеца.

Много роми ще се възползват от офертата

Римските роми живеят във временни, мобилни жилища, осигурени от общината, което й струва 16 милиона евро годишно. Простата сметка показва, че на римския данъкоплатец ще му струва по-евтино да плати за репатрирането плюс „заплатата", отколкото да внася данъци за подръжка на извънредни структури.

Кметството смята, че поне една трета от пребиваващите във Вечния град роми ще се възползват от предложението. Сред засегнатите роми има и български граждани, но броят им е далеч по-малък от този на румънците. В програмата за репатриране ще се ползват и европейски субсидии.

Източник: Дойче Веле

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg