През миналата година по света са били убити 86 представители на средствата за масова информация. Това прави 2007 най-смъртоносната за журналистите от 13 години, съобщи днес международната неправителствена организация "Репортери без граници", цитирана от Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Базираната в Париж организация припомни, че с 85 жертви 2006 също е била много смъртоносна за представителите на медиите. При това през 2007 г. са били убити с 244 процента повече журналисти, в сравнение с пет години по-рано.

Повече от половината случаи през миналата година - 48, са били регистрирани в Близкия изток и Северна Африка. 17 представители на средствата за масова информация са били убити в Азия, 7 - в Америка, и двама в Европа и страните от бившия Съветски съюз.

Ирак безспорно е бил най-опасната за журналистите държава и през миналата година с 47 жертви. Далеч назад - на второ и трето място - остават Сомалия с 8 и Пакистан с 6 убити
журналисти.

През 2007 г. са били убити 20 сътрудници на медиите. Броят им е с 12 по-малко, в сравнение с предходната година.

Новата година са посрещнали в затвора 135 журналисти. "Репортери без граници" поиска незабавното им освобождаване, като отбеляза, че броят на лишените от свобода представители на средствата за масова информация през последните години остава почти непроменен.

През 2007 г. са били отвлечени 67 журналисти, 14 от тях продължават да са в плен, като всички те са в Ирак. През миналата година се е очертала още една негативна тенденция - за изразяване на мнението си в интернет са били задържани 65 кибердисиденти.

Закрити или временно спрени по света са били общо 2676 уебсайта и форуми, информират от БТА.