Какви са прогнозите за следващата 2013 г.? Очакванията са четирите най-големи икономики в света да продължават да се борят с кризата, но вече с увеличаващ се икономически растеж.

В Съединените щати - най-голямата икономика в света - Барак Обама ще встъпи в длъжност за втори мандат на 20 януари. Първото предизвикателство е да сложи край на данъчните облекчения за богатите от ерата на Буш. Ако не успее да постигне компромис с републиканците, американската икономика ще падне от фискалната скала.

Турбуленцията в Европа може да има ефект на нокаут за американското производство. Китай ще измести Съединените щати от челното място през следващите 20 години.

Но европейската икономическа криза намалява китайския износ и сега Пекин се опитва да увеличи вътрешното потребление. От новите лидери на Китий се очаква да дадат начален тласък на икономиката през 2013 г.

Русия пък има нов, но добре познат президент - Владимир Путин. След четири години като премиер, той се завърна на президентското кресло през март и обеща да създаде 25 млн. нови работни места. Предизвикателството за Путин през следващите шест години е да направи преход към пазарно-ориентирана икономика, по-малко зависима от износа на горива.

Индия се бори с висока инфлация, с голям бюджетен дефицит, слаба валута, които удариха както потреблението, така и инвестициите. Дали светът ще преживее края на кризата през следващата година - никой все още не се ангажира с такава прогноза, според ТВ7.