2017 г. е много вероятно да се окаже една от трите най-топли години в историята, сочат данни на Световната метеорологична организация (СМО), цитирани от ВВС.

СМО съобщава, че това ще е и най-горещата година в отсъствие на феномена Ел Ниньо. Учените твърдят, че дългосрочната тенденция за затопляне на климата, породено от човешката дейност, ще се запази.

Много от „необичайните“ метеорологични събития, които бяха наблюдавани тази година, свидетелстват за климатичните промени. В първия ден на тазгодишната климатична конференция в рамките на ООН учени от СМО представиха ежегодния си доклад „Състояние на глобалния климат“.

Той идва след изследването на парниковите газове от миналата седмица, което установи, че концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата е на най-високото си ниво в историята.

Новото изследване се отнася само за месеците от януари до септември, но СМО отбелязва, че средната глобална температура е била с 1.1 градуса по Целзий над равнището от прединдустриалната ера.

Това е опасно близо до прага от 1.5 градуса, който, според много островни държави, не бива да се прекрачва, за да оцелеят.

Според анализа, 2017 г. вероятно ще се окаже с 0.47 градуса по Целзий по-топла, отколкото в периода между 1981 и 2010 г. Това е малко под равнището от 2016 г., когато заради феномена Ел Ниньо температурите се покачиха средно с 0.56 градуса по Целзий.

Според СМО, тази година се конкурира с 2015 г. за втората или третата най-гореща в историята. „Последните три години са в топ три от гледна точка на измерените температури. Това е част от дългосрочна тенденция за затопляне на климата“, казва генералният секретар на СМО Петери Таалас.

„Станахме свидетели на изключително време, включително температури, достигащи до 50 градуса по Целзий в Азия, урагани, които се следваха с рекордна бързина в Карибско море и Атлантическия океан, достигайки чак до Ирландия, опустошителни мусонни наводнения, засягащи милиони хора, и безмилостна суша в Източна Африка“, заяви Таалас.

„Много от тези събития – подробните научни изследвания ще определят точно колко, свидетелстват за климатичните промени, причинени от нарасналата концентрация на парникови газове заради човешката дейност“, допълни той.

Учените трябва да направят изследвания, за да установят ясна връзка между събитията от 2017 г. и повишаването на температурите. Но те смятат, че влиянието на климатичните промени се вижда в събития, като тропически циклони, където топлото море може да предава повече топлина на образуващите се бури, и повишаване на морските равнища, което прави наводненията още по-опустошителни.

Индексът „Съвкупна циклонна енергия“, който измерва интензивността и трайността на тези събития, показва най-високите месечни стойности през септември тази година. За първи път два урагана от четвърта категория връхлитат САЩ в една и съща година.

Ураганът Ирма се запази в пета категория най-дълго време в историята. В Недърланд, щата Тексас, бяха измерени 1539 мм вода - най-голямото количество, регистрирано при единично събитие континенталната част на САЩ. Значителни наводнения с много жертви имаше също в Сиера Леоне, Непал, Индия, Бангладеш и Перу.

В същото време сушата и горещите вълни засегнаха много части от Африка и Южна Америка. В Сомалия над половината от посевите бяха засегнати и добивът намаля с 40 до 60%.

Очаква се над 11 милиона души да преживеят остра продоволствена несигурност в Етиопия, Кения и Сомалия.

Докладът, представен на конференцията по климатичните промени, която се провежда в Бон, вероятно ще засили усещането за неотложност сред много от делегатите.

„Заключенията подчертават нарастващите рискове за хората, икономиките и самата тъкан на живота на Земята, ако не успеем да изпълним целите и амбициите на Парижкото споразумение“, казва Патриша Еспиноса, изпълнителен секретар на Агенцията по климатичните промени на ООН, която е домакин на конференцията в Бон.