Китай стана свидетел на един от най-големите корпоративни фалити в историята си. Миннодобивниият гигант Wintime Energy обяви, че няма възможност да рефинансира задълженията си, които за пет години са се увеличили четирикратно и вече надхвърлят 10,8 милиарда щатски долара, пише Bloomberg.

Новината е плашеща не само за кредиторите на минната компания, но и за целия финансов сектор в Китай, тъй като 2018 г. се очертава като годината с най-много банкрути на компании до този момент. По-рано тази седмица държавните банки обявиха готовност да отпуснат спасителни кредитни линии на закъсалите компании, което означава, че засега правителството не е склонно да допусне неконтролируеми корпоративни банкрути. Но последствията от тази политика се изразяват в натрупване на нови непосилни задължения от страна на компаниите.

Първоначалният план на Wintime Energy беше да използва новите заеми за експанзия в други сектори като финансовите операции и логистиката. С понижаването на лихвите след 2014 година за миннодобивния гигант не беше трудно да си осигури необходимия заемен капитал, припомня Bloomberg. Щедростта на банките обаче започна да намалява през 2016 година, когато президентът Си Дзинпин обяви твърди мерки за ограничаване на рисковете в китайската финансова система.

В резултат на всичко това Wintime Energy се оказа в позицията на най-голямата компания, пропуснала плащане по задълженията си, в китайската история. По-рано този месец концернът пропусна плащане по карткосрочния си облигационен дълг в размер на 1,5 милиарда юана (220 милиона долара), с което обяви практически фалит и по 13 други емисии. Wintime направи опит за рефинансиране на старите си задължения с поемане на нов краткосрочен дълг и да продаде част от активите си, но засега няма успехи в тази посока.

В същото време общият обем на издадените облигации от китайските компании на вътрешния пазар се удвои за последната година и достигна 12 трилиона щатски долара. Това го прави третият най-голем в света след този на САЩ и Япония. Правителството насърчава фирмите да издават дългови ценни книжа като алтернатива на кредитите от държавните банки.

Проблемът е, че местните инвеститори нямат опит с този тип финансови активи, а китайските кредитни агенции все още нямат експертизата да оценяват прецизно пратежоспособността на играчите от корпоративния сектор, пише изданието. Освен това условията на дълговия пазар в момента са много по-лоши, отколкото преди две години.

Историята на Wintime Energy е прекрасна илюстрация на тази промяна. През 2016 и 2017 година компанията издаде нови облигации на стойност 20 милиарда юана (близо 3 милиарда долара), докато тази година успя да намери пазар за едва 3,6 милиарда юана (530 милиона долара).

Същото може да се случи и с други свръхзадлъжнели компании, предупреждават експертите, цитирани от Bloomebrg.