„Ниската инфлация е проблемът на тази епоха“ – това заяви преди три години Джон Уилямс, президент на Федералната резервна банка на Ню Йорк. Проблемът сега е точно обратният – почти всяка страна се опитва да овладее галопиращите цени през 2022 г. Почти сигурно е, че инфлацията ще бъде овладяна през 2023 г., но с цената на икономическия растеж, пише The Economist.

Това, което направи 2022 г. толкова необичайна, беше мащабът на ценовия натиск. Глобалният темп на инфлация ще приключи годината на около 9 на сто. За много развиващи се страни високата инфлация е повтарящо се предизвикателство. Но последният път, когато тя е толкова висока в богатите страни, бе началото на 80-те години. В САЩ потребителските цени са на път да се повишат с около 7% през 2022 г., най-високото ниво от четири десетилетия. В Германия процентът ще бъде по-близо до 10 на сто – първата двуцифрена стойност след 1951 г.

Общите фактори, които помпат инфлацията навсякъде, са рязко растящите разходи за гориво и храна. Цените на много потребителски стоки вече покачваха в началото на 2022 г. поради продължителното въздействие на COVID-19 върху веригите за доставки. Нахлуването на Русия в Украйна през февруари се оказа още по-разрушително. Цената на петрола се поскъпна с една трета, след като западните страни наложиха санкции на Русия, основен производител на суров петрол.

Американците очакват влошаване на икономиката на САЩ през 2023 г.Tова показва последното проучване на Wall Street Journal, проведено сред 1500 души

Цените на храните също скочиха, тласнати нагоре от разходите за торове и транспорт, както и от блокадите на Русия на износа на зърно от Украйна, основен производител на пшеница. От икономическа гледна точка това се равняваше на класически шок в предлагането.

Внезапното покачване на цените на основните стоки бързо се настани в ежедневието на гражданите на света. В Европа, която отдавна зависи от руския газ, милиони се колебаят дали да си позволят отопление тази зима. Във всички региони храните и горивата допринасят за повече от половината от инфлацията през 2022 г.

Ако инфлацията беше само феномен от страната на предлагането, щеше да е достатъчно болезнено. Но най-тревожното развитие за централните банкери е, че натискът проникна в „основните“ компоненти на ценовите индекси – тоест стоки и услуги, различни от нестабилните храни и енергия. Повишаването на основните цени е индикация, че инфлацията сама набира скорост. Това от своя страна сочи към причини извън петролния шок.

Много държави сега имат изключително тесни пазари на труда, отчасти резултат от вълна от ранни пенсионирания по време на пандемията. В резултат на това компаниите плащат по-високи заплати, за да привлекат работници, добавяйки още инфлационни импулси.

В Америка, където покачването на основната инфлация беше особено рязко, допълнителен виновник бяха прекомерните стимули – както от правителството, така и от Фед – в разгара на COVID. През по-голямата част от 2022 г., която се превърна в прегряло търсене, с реални лични разходи, по-високи от тенденцията преди пандемията. Показателно е, че голямата икономика с най-ниска инфлация беше Китай. Стратегията му нулева ковид тласна разходите далеч под тенденцията преди пандемията.

Световната банка: Войната ще причини най-големия ценови шок от 50 г.Цените на енергийните продукти се очаква да нараснат с над 50%, увеличавайки разходите на домакинствата и компаниите, според Световната банка

Почти навсякъде се наложиха опасенията, че покачващите се цени ще нулират инфлационните очаквания на хората, което ще ги накара да поискат по-високи заплати. Известна като спирала на заплатите и цените, подобна динамика би направила инфлацията много по-трудна за превъзмогване. Самата заплаха от динамиката беше достатъчна, за да подтикне централните банки към действие.

Федералният резерв беше най-агресивен, като повиши лихвените проценти от нулата през март до над 4% днес, най-рязкото затягане на паричната политика от четири десетилетия. Централните банки в целия богат свят, от Стокхолм до Сидни, го последваха.

Един от начините за разглеждане на перспективите за инфлация през 2023 г. е като двубой между възстановяващото се предлагане и намаляващото търсене. Обещаващо е, че някои от факторите, които подхраниха инфлацията в началото на 2022 г., започнаха да избледняват. Цените на потребителските стоки се понижиха, тъй като веригите за доставки се нормализираха.

Цената на петрола се върна до нивото си отпреди година, отчасти благодарение на възстановяването на производството. По-строгата парична политика задушава търсенето и това също започва да се случва. Секторите, които са най-чувствителни към лихвените проценти, страдат най-много: настъпи внезапно охлаждане на някога кипящите пазари на имоти, като сделките пресъхнаха. Ако възстановяването на предлагането , което е изключително важно, и на пазара на работна ръка е голямо и достатъчно бързо, централните банки може да са в състояние да спрат затягането, преди да провокират дълбока рецесия. Но към днешна дата изглежда по-вероятно те да нанесат реални жертви на световната икономика. През 2023 г. страховете от инфлация може да отстъпят място на опасенията за безработицата.