24 нови вида наркотици са регистрирани през 2009

538
24 нови вида наркотици са регистрирани през 2009

Двайсет и четири нови вида наркотици са били регистрирани през 2009 г. от Европейския център за наблюдение на наркотиците и наркоманиите и Европол - рекордно голям брой според публикувания днес общ доклад на двете организации.

Според доклада 24 нови психоактивни вещества са станали официално известни за първи път на двете агенции през 2009 г. Това е най-големият брой вещества, за които агенциите са получили сигнали за една година и двойно повече, отколкото обявените през 2008г. (13), гласи съвместно комюнике на Европол и центъра. Всички нови наркотици са синтетични, а два от тях имат медицински свойства.

Сред новоразработените през 2009 г. наркотици има продукти на базата на билки, които могат да се пушат, синтетичните канабиноиди и все по-популярните синтетичните катинони.

Девет синтетични канабиноида, които принадлежат към четири химически групи и четири синтетични катинона, близки до амфетамините, са включени в системата за ранно предупреждение на ЕС за нови психоактивни вещества.

Докладът, който е публикуван на сайта www.emcdda.europa.eu, посочва, че появата на голям брой нови нерегламентирани синтетични наркотици, които в интернет са представяни като законни стимуланти или непредназначени за употреба от хора, все повече възпрепятстват дейностите по наблюдение, реакция и контрол на консумацията на нови психоактивни вещества.

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg