25% от американците отлагат пенсионирането си заради инфлацията

1156
25% от американците отлагат пенсионирането си заради инфлацията

© Unsplash.com

Инфлацията повишава цените на наеми, хранителни продукти и бензин, което пък притиска финансово американците.

В резултат на това една четвърт от тях ще трябва да отложат пенсионирането си, сочи BMO Real Financial Progress Index - тримесечно проучване, проведено в периода 30 март – 25 април.

Отлагането на плановете за пенсия се дължи най-вече на нарушените спестявания заради нарасналите цени, сочат резултатите от проучването. Общо 36% от участниците са отговорили, че са намалили спестяванията си, а 21% спестяват по-малко за пенсия, за да се справят с нарастващите разходи, според проучването.


“Не сме виждали такива нива на инфлация от много дълго време и е много обезсърчително,” казва пред CNBC Пол Дилда от BMO Harris Bank. Той също така допълва, че много хора в пенсия или близо до нея може да не са предвидили това повишение във финансовите си планове, което също е нарушило бюджети и срокове.

По-младите американци усещат най-голям негативен ефект. Над 60% от хората на възраст между 18 и 34 г. казват, че е трябвало да ограничат спестовните си вноски, за да компенсират нарастващите си разходи за неща от първа необходимост.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Зорница ЯнакиеваКакви са тенденциите в кредитирането и инвестирането при младото поколение? Какво представлява инвестирането в малки частици Fractional Investments?

Освен че трябва да се справят с по-високи цени на почти всички стоки и услуги, американците се сблъскаха и с волатилност на фондовите пазари, което може също да е допринесло за изместването на сроковете за пенсиониране.

От началото на годината борсовият индекс S&P 500 губи над 12%, което е рязко разминаване с ръста от предходната година.

“Трудно е да се спестяват средства, а в днешно време е дори още по-трудно,” казва Дилда.

Добрата новина е, че хората активно правят промени в бюджетите си, за да се справят с нарастващите цени.

Това включва промени в начина, по който пазаруват хранителни продукти, за какви абонаменти услуги плащат всеки месец и дори как почиват на този етап, сочат резултатите от проучването.

Американците също така планират повече, в сравнение с преди инфлацията да скочи, сочи проучването. Това тримесечие повече американци изготвят годишни бюджети и финансови планове, които да следват, както и насрочват срещи месечни срещи с финансовите си консултанти.

“Много хора предприемат тези действия, за да могат да продължат да се радват на живота, който искат, и в същото време да могат да спестяват и да управлява бюджета си,” казва Дилда.

Има увеличение и в броя на хората, които търсят професионални инвестиционни консултации.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg