25 страни от ЕС, сред които България, подписаха пакта за бюджетна стабилност

1072
25 страни от ЕС, сред които България, подписаха пакта за бюджетна стабилност

25 страни от ЕС днес подписаха новия договор за засилване на бюджетната дисциплина в Европа в рамките на срещата на европейските лидери в Брюксел, предаде АФП.

„Това е важен етап за засилване на доверието в нашия икономически и валутен съюз”, каза председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой по време на церемонията по подписването на документа.

Бюджетният пакт изисква от страните, подписали документа, да внесат в националните си законодателства „златното правило” за бюджетно равновесие, чието нарушаване ще води до полуавтоматични мерки от страна на ЕС. Договорът има за цел да се избегнат бъдещи финансови и икономически кризи, като ограничава публичния дефицит на страните до 3% от брутния вътрешен продукт.

Две страни Великобритания и Чехия остават извън договора.

Министър-председателят Бойко Борисов сложи подписа си под договора от името на България.

Правителствената информационна служба съобщи, че България се присъединява към Договора при условията, че ще го прилага преди членството на страната ни в еврозоната, изключвайки частта, която се отнася до координация на икономическите политики.

Страната ни се ангажира да спазва Маастрихтските критерии за фискална дисциплина, т. е. постигане на балансиран бюджет или бюджетен излишък, структурен дефицит до 1% от БВП при съотношение на брутния държавен дълг към БВП под 60 на сто.

„Договорът за стабилност, координация и управление цели укрепване на икономическия стълб в ИВС. С него се утвърждават принципите, следвани от България, за поддържане на строга бюджетна дисциплина и макро финансова стабилност. Той отразява и позицията на България за гарантиране на правото на държавите-членки да следват самостоятелна данъчна политика“, се казва в съобщението на Министерски съвет.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg