2.8 млрд. хора по света живеят с под 2 долара на ден

1786
2.8 млрд. хора по света живеят с под 2 долара на ден

1.4 млрд. от хората по света разполагат с 1.25 долара дневно. Това стана ясно от лекцията на френския икономист проф. Франсоа Бургиньон, директор на института по икономика - Париж, която той изнесе в Аулата на Софийският университет.

Той каза още, че други 2.8 млрд. от хората по света живеят с по-малко от 2 долара на ден. Един милиард пък нямат достъп до питейна вода. Според данните на проф. Франсоа Бургиньон, 115 млн. от децата на училищна възраст не ходят на училище. 23 % от хората по света живеят по-зле днес, отколкото средния европеец през 1000 година, стана ясно от лекцията му. Той все пак посочи, че се забелязва намаляване на бедните в световен мащаб.

Най-голям е броят им в Африка, следвана от Южна Азия, Източна Азия и Латинска Америка. За да се преборим с бедността трябва да има висок икономически растеж, отбеляза икономистът. Политиката на развитите страни обаче, понякога пречи на намаляването на бедността, отбеляза той. Сферите, които се нуждаят от промяна са търговията миграцията и технологичният обмен.


Според Бургиньон за да бъдат ефективни помощите, които се предоставят на развиващите се страни, тяхното количество трябва да се увеличи, както и разпределението.

На срещата присъства зам. министърът на труда и социалната политика на България Христина Митрева. Тя отбеляза, че бедността в България е заради липса на заетост, липсата на достъп до здравеопазване и образование.

По думите й, стандартът на живот се подобрява в България в последните години. Тя посочи, че през 1997 г. БВП на глава от населението е бил 26.4 % от средния за ЕС. През 2008 г. той е нараснал до 41.3 %. Според Митрева нараства рискът от бедност - за 2006 г. той е бил 13.9 %, за 2007 - 14.1 %, 2008 г. - 14.4 %.

Източник: БГНЕС

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg