300 българи оставени без работа в британска ферма

867
300 българи оставени без работа в британска ферма

Близо 300 български сезонни работници бяха изненадващо съкратени от английска ферма, като много от тях нямат пари да се приберат в България, предаде Дойче веле.

В края на миналата седмица проверка на българското посолство в две стопанства на британската компания “S & A Produce” установи, че българите там живеят по няколко души в тесни фургони и са недоволни от организацията на работата. Само дни след това идва съобщението, че голям брой от тях ще си загубят и препитанието.

На въпрос „защо са съкратени българите“ говорителката на “S & A Produce” Ребека Едмъндс каза следното: „За съжаление, в момента нямаме работа за толкова много хора. Лошите метеорологични условия се отразиха много зле върху нас. Във Великобритания постоянно вали. Но сме в преговори с други фирми, за да намерим работа на българите и на хората от други националности, които трябваше да съкратим”, казва Ребека Едмъндс.

Тя твърди, че пристигналите вчера в Брайърли 150 поляци няма да заемат местата на българите. Те били част от по-голяма група, наета преди месец, когато се очаквали по-благоприятни климатични условия.

„Ние не спорим за това, че няма работа. Явно не са виновни – няма как да предвидят времето и реколтите. Въпросът е съвсем друг – че просто не постъпват хуманно с нас”, казва едно от момчета от България, което работи във фермата в Брайърли. Той е сред няколкото души, които съобщиха за това, че “S & A Produce” изненадващо са казали на стотици, наети от тях за шест месеца българи, че трябва да си ходят.

Става дума за близо 300 души българи от Брайърли в английското графство Херфордшър, разположено на около 4 часа път с кола от Лондон. Ако “S & A Produce” не им намери работа в други ферми, а при сегашното лошо време, това изглежда малко вероятно, те могат да живеят в сегашния си лагер само още една седмица. Мнозина от тях обаче със сигурност ще напуснат фермата с облекчение.

„Не вярвам, че в Англия разрешават на 8 квадратни метра жилищна площ, които включват хладилник, маса и четири легла, да живеят четири човека. Да ползват санитарен възел около стотина души - четири бани с четири тоалетни. Това със сигурност не е законно”, посочва пред Дойче Веле български работник от Брайърли. Но според това момиче от същата ферма най-големият проблем е бил липсата на достатъчно работа, което не позволява на хората да си покриват разходите. „Започнахме работа на петия, или шестия ден поради метеорологичните условия – което също ни беше казано. Но не ни беше казано, че ще ти се случи да работиш веднъж в седмицата! При положение, че те набират хиляди човека работна ръка – всеки предполага, че за тези хиляди ще има работа”.

От българското посолство съобщиха, че проверяват дали правомерно са били съкратени тези близо 300 българи в Брайърли и ще разговарят със “S & A Produce” дали може да бъде намерен евтин транспорт за онези, които искат да се върнат в България. От посолството са се свързали и с българските профсъюзи, които през април подписаха споразумение за сътрудничество с британските трейдюниони за защита на българските граждани, които работят в Обединеното кралство.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg