3D принтираните оръжия - нова заплаха, минаваща под радара

4098
3D принтираните оръжия - нова заплаха, минаваща под радара

© YouTube

Властите в САЩ изпитват затруднения как точно да регулират 3D принтираните оръжия и другите домашно изработени пушки и пистолети.

Евтините технологии отвориха цял нов фронт в битката на страната за затягането на контрола над притежанието на оръжие, пише Financial Times. 

Новината, че Министерството на правосъдието на САЩ е разрешило на „крипто анархист“ да публикува в интернет шаблон за 3D принтиране на пистолет разбуни духовете относно регулацията на този вид оръжия. Правото да се публикуват подобни материали онлайн ще бъде оспорено в съда по-късно през този месец.


“Това е екзистенциална заплаха за контрола над оръжията такъв, какъвто го познаваме“, казва Брад Хойлман, щатски сенатор на Ню Йорк, който е един от вносителите на законопроект за регулация на домашно изработени и 3D принтирани оръжия.

“Всеки в Америка или по света – тинейджър, престъпник или терорист, може да избегне проверка, като си произведе опасно оръжие чрез кликването на един бутон“, казва той.

Наскоро в Калифорния влезе в сила закон, който задължава регистрацията на домашно избработени оръжия. Представители на Демократическата партия в Конгреса на САЩ представиха през миналата седмица регулация, която цели забраната за публикуване на схеми за 3D принтиране на оръжия.

Всичко това насочи погледите към случая на активистката организация Defense Distributed, която се бори за правото за притежание на оръжие. Организацията бе обещала да публикува дизайни за изработка на оръжия чрез 3D принтер, но с оглед настоящата ситуация, намеренията й попаднаха под временна забрана.

Основателят на групата Коди Уилсън, 30-годишен гражданин на Тексас, който нарича себе си крипто анархист, се бори за правото да се публикуват оръжейни дизайни и схеми вече пета година.

През 2013 г. властта в Тексас принуди Уилсън да свали от интернет шаблона за производство на Liberator - пластмасов пистолет, който се прави почти изцяло чрез 3D принтер.

В малко популярно решение, станало публично през юни тази година, става ясно, че Министерството на правосъдието е разрешило на организацията Defense Distributed да държи файлове с шаблони за производството на Liberator и други огнестрелни оръжия на собствения си уебсайт.

Главните прокурори от 19 щата обединиха сили в опит да забранят на организацията да публикува файловете, като случаят ще бъде възобновен на 21 август тази година.

Междувременно, Белият дом посочи, че президентът Доналд Тръмп няма нищо общо с решението на правосъдното министерство, като смият той публикува в Twitter: “Гледам как 3D принтирани се продават на обществото. Вече говорих с NRA (Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия в САЩ), не мисля, че това е особено смислено!“.

YouTube въвежда рестрикции за клипове, показващи оръжияYouTube ще приложа нова политика, засягаща видеоклипове, които изобразяват оръжие

През миналата седмица Facebook обяви, че е блокирал линковете към шаблоните, позовавайки се на правилата си за ползване, които ограничават продажбата на оръжие и връзките към лицензирани дилъри.

Случаят привлече вниманието не само към потенциала на 3D принтираните оръжия, но и към безкрайните опции човек сам да сглоби пушка или пистолет с подръчни материали у дома.

След случая с Liberator, Defense Distributed се обърна и към големия пазар на „призрачните оръжия“ - термина за нерегистирани оръжия, изработени от различни части.

Оргазнизацията е създава машината Ghos Gunner, което представлява автоматизиран инструмент, който позволява закупени легално части да бъдат сглобявани в автоматична пушка.

Бизнесът заобикаля щатските закони, тъй като части, като пълнители и прочее, не се считат за „огнестрелно оръжие“ и са аксесоари, които не подлежат на регулация.

Така любителите могат да поръчат отделните части от различни места, като посредством машината да изградят оръжие. Докато преди за подобна работа са нужни специални инструменти, то Ghost Gunner на стойност 2000 долара и файловете с отворен код променят играта, коментира Трой Смит, икономист към Rand Corporation.

“Има богата традиция американците да изработват сами собствените си оържия. Но тогава все още се изискваха знания и точно тук е разликата“, казва Смит.

Демократите в Конгреса на САЩ се фокусираха и върху този проблем. Сенаторът на Флорида Бил Нелсън внесе законопроект през миналата седмица, който ще забранява публикуването на дигитални инструкции за производство на оръжия или довършването им чрез сглобяването на отделни части.  

Друг закон предвижда оръжията, изработени в домашни условия, да бъдат регистрирани, респективно легализирани. Малко вероятно е обаче и двата законопроекта да бъдат приети от Конгреса.

“3D принтираните пластмасови огнестрелни оръжия могат да избегнат системите за проверка, което е директна заплата за нашата национална сигурност“, казва Нелсън. „И ние ще позволим тези неща да бъдат в интернет?“, пита той.

Германия купува военни дронове от Airbus Въпреки че Heron TP е създаден като разузнавателно средство, дронът може да бъде екипиран с мощни оръжия

Засега по света няма случаи на убийства чрез 3D принтирани оръжия. От друга страна, оръжията, изработвани от отделни части, доказано вече са използвани в криминални случаи.

В такива случаи наличието на криминално досие или ментални проблеми би служило като превенция срещу закупуването на оръжие по легалните канали. Поради това в Калифорния вече действа закон, гласящ, че всички оръжия, произведени след 1 юли тази година, трябва да имат сериен номер, определен от щатските власти.

Това обаче не отнема от пазара на Ghost Gunner, даже напротив.

“Хората, които преди не знаеха за нашето съществуване, сега са доста заинтересовани“, казва говорителят на компанията. Организацията е продала над 5 хил. броя от машината Ghost Gunner, като има поръчки за 3 месеца напред.

Запитани дали знаят колко оръжия са произвели техните машини, говорителят отвръща: „Просто няма начин да знаем това“.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg