40% от бизнес ръководителите се страхуват, че компаниите им ще изостанат

877
40% от бизнес ръководителите се страхуват, че компаниите им ще изостанат

© Getty Images

Почти двама на всеки петима главни изпълнителни директори на глобални компании се страхуват, че бизнесът им ще се окаже нежизнеспособен до 10 години заради все по-трудното намиране на талантливи работници и необходимостта да се адаптират към технологичните промени.
 
Това показва ново проучване на консултантската компания PwC, цитирано от The Guardian. To e публикувано малко преди началото на Световния икономически форум в Давос, който вече започна.
 
Почти три четвърти от главните изпълнителни директори (73%) в цял свят казват, че глобалният растеж ще намалее през следващата година – това е най-песимистичното заключение от 12 години насам.
 
 
Проучването на PwC установява, че 40% от главните изпълнителни директори в Обединеното кралство смятат, че технологичните възможности на тяхната компания не са достатъчно добри, за да постигнат стратегическите си цели, и смятат, че проблемът ще се влоши, ако не предприемат спешни действия. В резултат на това 86% от главните изпълнителни директори в Обединеното кралство заявяват, че ще автоматизират процесите, а 74% - че ще надградят уменията на служителите в ключови области, пише The Guardian.
 
„Бизнесът вече претърпя огромна трансформация през това десетилетие, като хибридната работа и облачните изчисления са сред най-големите промени.
 
Много изпълнителни директори обаче смятат, че настоящите им бизнес модели са неустойчиви и това означава още промени, казва Кевин Елис, председател и старши партньор в PwC UK.
 
По думите му става въпрос за фундаментални промени, изискващи големи инвестиции в хора, умения и технологии. Положителното е, че бизнесът се фокусира върху извършването на необходимите трансформации въпреки предизвикателствата, включително инфлацията и сериозният недостиг на умения, допълва Елис, цитиран от The Guardian.
 
 
В отделно изследване две трети от 22-ма главни икономисти от частния и публичния сектор, анкетирани от WEF, смятат, че има вероятност да има глобална рецесия през 2023 г., като почти всеки пети казва, че това е изключително вероятно да се случи, пише още изданието.
 
Повече от половината очакват инфлацията да бъде висока в Европа тази година. Сред анкетираните има единодушие, че европейският растеж ще бъде слаб през 2023 г. Повече от 90% от икономистите прогнозират, че той ще бъде слаб и в САЩ.
 
„Тъй като две трети от икономистите очакват рецесия през 2023 г., световната икономика е в несигурна позиция“, казва Саадиа Захиди, управляващ директор на Световния икономически форум. „Настоящата висока инфлация, слабият растеж, високият дълг и силната фрагментация намаляват стимулите за инвестициите, необходими за връщане към растеж и повишаване на стандарта на живот за най-уязвимите в света.“
 
По-положително е, че прекъсванията на веригата за доставки не се очаква да причинят значително забавяне на бизнес дейността през 2023 г., казват главните икономисти пред WEF.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg