5 плашещи прогнози за изкуствения интелект

2977
5 плашещи прогнози за изкуствения интелект

© Pixabay

Когато хората говорят за изкуствен интелект, често изплуват страхове, визуализиращи се под формата на андроиди убийци или могъщи компютри, които завземат света.

Холивудски филми, като Blade Runner или Terminator, разглеждат именно страха от това машината да не се обърне срещу човека.

От гледна точка на бизнеса обаче, ситуацията се разглежда под формата на пари. Прогнозите сочат, че изкуственият интелект (ИИ) може да генерира икономическа стойност за над 1 трилион долара само през тази година и близо 4 трилиона долара до 2022 г.


Новите технологии и автоматизацията обаче предизвикват сериозни въпроси, свързани с етиката и промяната на съществуващия икономически модел.

Понастоящем ИИ се намира доста близо до съзряване, като този термин се тиражира широко от медии и компании. Инвестициите в тези технологии растат постоянно, което надига недоволство, че това се случва за сметка на назрели социални проблеми.

Все пак, докато си говорим за летящи коли, огромна част от света все още се бори за чиста питейна вода и храна.

CNBC разговаря с експерти по тази тема, извеждайки на преден план 5 потенциални сценария, в които най-лошите ни страхове относно ИИ се сбъдват.

Масова безработица

Най-актуалният страх сред анализатори и работници е, че ИИ може да предизвика масова глобална безработица, тъй като редица професии ще станат автоматични и няма да изискват човешка намеса.

„Тези, които вероятно ще загубят работата си, се притесняват най-много”, казва Алан Бънди, професор в University of Edinburgh.

По думите му, загубата на работни места е една от главните причини за надигането на популизма по света, давайки за пример изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ и излизането на Великобритания от Европейския съюз. Според него, в бъдеще хората ще бъдат необходими там, където машините не могат да се справят, но това няма да реши очакваната масова безработица.

Защитниците на ИИ посочват, че технологиите ще създадат нов вид работни места.

Нуждата от инженери ще се повиши драстично, тъй като технологиите няма да могат да се развият без необходимите таланти, работещи за това.

Хората ще използват ИИ за ежедневните си дейности, посочват още защитниците на технологията.

Проучване на Gartner предвижда, че ИИ ще създаде 2.3 млн. работни места и ще елиминира 1.8 млн. такива до 2020 г., което представлява нетно увеличение от 500 хил. работни места. Компанията за проучвания не вярва, че това ще доведе до масови съкращения по света.

В изследване от 2013 г. на Oxford University се посочва, че някои от най-заменяемите професии реално са в сферата на финансите – застрахователни агенти, брокери, банкови служители и данъчни администратори.

Според анализатори и предприемачи, всичко това може да се избегне, ако се пристъпи към преквалифициране на работниците и създаването на нови видове работни места.

Говори се дори за въвеждането на безусловен базов доход, който да компнесира хората, пострадали от автоматизацията, но засега тези ходове изглеждат далеч в бъдещето, тъй като едва ли скоро машините масово ще заменят нуждата от човешка ръка и преценка.

Война

Войната е страх, който винаги е на дневен ред. Развитието на ИИ често се свързва с иновативни военни машини и технологии. Някои се опасяват, че всичко това може да завърши под формата на война.

Шефът на Tesla и SpaceX Илон Мъск предупреди през миналата година, че технологията може да доведе до трета световна война.

Етичният проблем е дълбоко залегнал в разработката на ИИ, тъй като няма никаква гаранция, че новите технологични оръжия няма да се използват на практика. Още повече когато говорим за автономни военни машини, които директно будят асоциации с машини, нападащи хора по собствена воля.

Според Франк ван Хармелен, изследовател на ИИ към Vrije Universiteit Amsterdam, думата „страшно” е напълно точна, когато говорим за автоматизирани оръжия.

„Единствената сфера, в която смятам, че думата „страшно” е точна са автономните оръжейни системи... системи, които могат да приличат или да не приличат на роботи”, казва Хармелен.

„Всякаква компютърна система, ИИ или не, която автоматично решава въпроси на живот и смърт – например дали да изстреля ракета – е действително плашеща идея”, казва той.

По-рано през тази година щатската организация Rand Corporation пусна проучване, в което се твърди, че употребата на ИИ за военни цели може да предизвика ядрена война до 2040 г.

Презумпцията зад тези голи прогнози се крепи на това, че автоматизираните системи могат да направят грешка в преценката си, което да отприщи агресия между държавите.

Още повече, че в историята има такива примери. През 1983 г. съветски офицер на име Станислав Петров забелязва, че руските компютърни системи некоректно бият тревога, че САЩ са изстреляли ядрени ракети.

Благодарение на бдителността на Петров, светът не навлиза в ядрена война.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Читател
# 0
17:08 | 3 August 2018
Изкуствен интелект няма към момента. Има само изпълняване на предварително зададени кодове, кейсове, запазване и повтаряне...нищо повече.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg