50% от ромските деца не завършват основно образование

745
50% от ромските деца не завършват основно образование

50% от децата от ромски произход, живеещи в Европа, не успяват да завършат основното си образование. От всички европейски общности ромите са с най-висок риск от бедност, сочи доклад на Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура, ЮНЕСКО.

"Отричането на правото на образование ни прави много по-бедни. Това създава неприемливо неравенство и увеличава социалното напрежение", заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

"Ромите са тези, при които има най-голям риск от бедност", се казва в доклада, който ще бъде обсъден по време на Първата световна конференция за грижи и образование в ранна детска възраст в Москва на 27-29 септември.

Текстът цитира още проучвания на общественото мнение в Европа, според които много европейци имат отрицателна нагласа към тази група хора, основаваща се на стереотипи и предразсъдъци, датиращи от няколко века. За да се справим с трудностите, в които живеят ромите, правителствата трябва да прилагат фискална и социална политика, насочена към подобряване на качеството на техния живот, отбелязва ЮНЕСКО.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg