6.8 трилиона долара хвърлени на вятъра в Китай за четири години

4976
6.8 трилиона долара хвърлени на вятъра в Китай за четири години

Призрачни градове, празни блокове, изоставени магистрали и подлези са много често срещана картина в Китай - резултат от лошото инвестиционно планиране в страната. Според специалисти, хвърлените на вятъра инвестиции в страната от 2009 година насам възлизат на 6.8 трилиона долара.

За последните четири години „неефективните инвестиции“ са били близо половината от общо инвестираните в китайската икономика средства, според данни на китайски информационни агенции.

В резултат, китайската икономика се очаква да нарасне през тази година с най-слабия си темп от 1990 година, като нарастват опасенията за възможностите на управляващата партия за „меко приземяване“ на икономиката на страната.


Икономическите и социалните последствия от лошите инвестиции на правителството може да са значителни, като те ще започнат от очакваното лавинообразно повишение на лошите кредити във финансовата система.

Лошите инвестиции са били директно насочени към индустрии като стоманодобивната и автомобилната, които бяха сред най-засегнатите от финансовата криза през 2008 година.

„Ефективността на правителствените инвестиции се е понижила изключително през последните години“, се сочи още в доклада, публикуван в CNBC.

През последните години Пекин се опитва да ограничи значителната си инвестиционна програма, която доказа своята ниска ефективност и доведе до настоящите „призрачни градове“.

Забавянето на ръста на втората най-голяма световна икономика обаче накара централната банка да погледне отново към по-облекчена парична политика.

Голяма част от инвестициите през последните години са били насочени към проекти, свързани с недвижими имоти. Продажбите и цените на апартаментите обаче отбелязаха спад, което инициира страх за срив в сектора.

Много от индустриите, свързани със сектора на недвижимите имоти, като производството на цимент, стъкло и стомана, се отличават със свръхкапацитет, който не може да бъде запълнен в момента, което крие рискове от редица фалити през следващите години.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg