700 млн. евро иззела ЕК заради корупция

1575
700 млн. евро иззела ЕК заради корупция

Близо 700 млн. евро са били конфискувани от ЕС през 2011 г., благодарение на разследванията, проведени от службата му за борба с измамите в сектора на структурните фондове, митниците и помощите за земеделие, съобщи Европейската комисия.

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) определи като изключителна сумата от 691.4 млн. евро, иззети в полза на европейския бюджет миналата година, спрямо 68 млн. евро през 2010 г. и 251 млн. евро през 2009 г.

Тя изтъкна "специални обстоятелства", свързани с разрешаване на афера с измами със структурни фондове, открита от италианските власти, която позволила връщането на 382 млн. евро. В крайна сметка, проведените от ОЛАФ разследвания позволили налагането на присъди затвор от общо 511 години, произнесени от съдилищата в 27-те държави членки на ЕС.


"Благодарение на нашите разследвания бяха възстановени значителни суми в полза на данъкоплатците в ЕС, а голям брой престъпници бяха изправени на съд", коментира генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер.

Благодарение на италианската афера, структурните фондове представляват основната част от възстановените средства с 525 млн. евро, далеч пред митниците (114 млн. евро) и селското стопанство (34 млн. евро). Създадената през 1999 г. ОЛАФ има 437 служители, повечето от които разследват измами в ущърб на бюджета на ЕС, корупционни афери и сериозни грешки, допуснати от европейските институции. Службата отговаря и за изработването на политика за борба с измамите на Комисията.

"В настоящата финансова среда борбата с измамите е от особено значение и трябва да бъде приоритет във всички държави членки на ЕС", заяви Кеслер при представянето на доклада. "Като се има предвид, че този вид престъпления са все по-често транснационални, въпросът трябва да се обсъжда повече на европейско и дори на международно ниво", каза още той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg