Повече от 7500 американски граждани, титуляри на банкови сметки в чужбина, доброволно се свързаха с данъчните служби на САЩ, за да обявят сметките си, в навечерието на крайната дата, след която ще следват сериозни мерки.

Говорител на данъчните служби - IRS (Internal Revenue Service), потвърди предоставените от сенатор Карл Левин занни, според които повече от 7 500 данъкоплатци са се възползвали от програмата за доброволно деклариране на скрити сметки в чужбина в повече от 100 банки в 70 страни.

Говорителят на IRS Брус Фридланд отказа обаче да даде цифри за сумите, които така ще влязат в държавната хазна, обяснявайки, че е прекалено рано за такива сметки. Крайният срок за обябяване на тайни сметки в чужбина е до 17.00 часа местно време в четвъртък.

Той изрази задоволство от ефекта от мярката и посочи, че става въпрос за най-разнородни случаи - има хора, наследили сметки с по няколкостотин долара само, но има поне един, който разполага с повече от 100 млн. долара, укрити от американските данъчни власти.

САЩ сериозно засилиха борбата срещу данъчните измами през последните месеци, като почти се стигна до дипломатически инцидент, за да бъде принудена швейцарската банка UBS миналото лято да се съгласи да разкрие имената на 4 450 американски титуляри на сметки.

Американските данъчни власти изискваха първоначално да им бъдат дадени имената на американските собственици на 52 000 сметки в UBS, които може да съдържат около 14.8 млрд. долара.

Данъкоплатците, които декларират доброволно офшорните си сметки, ще трябва да платят задълженията си към държавата върху тях със задна дата, както и съответните лихви и глоби, но ще избегнат среща с правосъдието.

Левин заяви по този повод, че този първи успех в борбата срещу данъчните измами не трябва да отказва Конгреса да продължи със законовите мерки в тази насока, така че да могат да се събират "стоте милиарда долара неплатени данъци, които се губят всяка година".

Източник: БГНЕС