78 милиона в Европа живеят в бедност, 19 милиона от тях са деца

884
78 милиона в Европа живеят в бедност, 19 милиона от тях са деца

78 милиона в Европа живеят в бедност, 19 милиона от тях са деца. Тази цифра не включва децата на бежанците, имигрантите и нелегално пребиваващите. Тъжната статистика бе представена в сряда от германската депутатка Габриеле Цимер на заседанието на Комисията по заетост и социални въпроси на Европейския парламент. Цимер ще подготви доклад за начините за борба с бедността в ЕС.

Как се ражда детската бедност в Европа

Според Proinsias De Rosa (ПЕС, Ирландия) фактът, че този проблем продължава да съществува се дължи и на идеологически причини: "Не можем да осигурим необходимите социални услуги без данъци, с които да ги финансираме."

Другият проблем е нередовната заетост на родителите. "Семействата трябва да имат прилични доходи, за да могат да осигурят добро детство за децата си", смята британският депутат Stephen Huges(ПЕС).

По мнението на Hugh Frazer, експерт по темата от Ирландския Национален университет, проблемът с детската бедност е комплексен и не може да бъде решен с отделни действия. "В страни, които следват универсална политика за децата (образованието и семейните добавки са еднакви, независимо от положението на семейството), бедността е по-малка, в сравнение с държавите, чиято политика е насочена към определени социални групи. Най-добри са резултатите обаче в страните, които използват универсалния подход, комбиниран с целева политика, където е необходимо."

Детската бедност в по-широк контекст

"Не можем да решим изолирано проблема с бедността при децата, детската бедност води до бедност и в зряла възраст", категорична е Габриеле Цимер. Според нея "трябва да се опитаме да наложим политически мерки, задължителни за всички, които да гарантират общоприетите стандарти за политика за децата".

По думите на Dominic Richardson от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие детската бедност е прекалено висока в Европа и този проблем трябва да остане в центъра на вниманието на хората, които правят европейската политика. Основните мерки, които той препоръчва, са родителите да получат повече финансови стимули за започване на работа и да се подпомагат децата, чиито родители не могат да работят.

За да привлече вниманието към проблема с бедността, Комисията по заетост и социални въпроси на Европейския парламент подготвя предложение за обявяването на 2010 г. за година на борбата с бедността и социалната изолация, съобщават още от представителството на Европейския парламент у нас.

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg