96-годишен милиардер: Идват проблемни времена

9923
96-годишен милиардер: Идват проблемни времена

© Чарли Мънгър

Чарли Мънгър, вицепрезидентът на Berkshire Hathaway и дългогодишен бизнес партньор на легендарния инвеститор Уорън Бъфет, отправи предупреждение за сгъставащи се облаци над финансовия свят.

„Мисля, че идват доста проблеми”, каза той по време на годишната среща с акционерите на Daily Journal - базирана в Лос Анджелис медия.

Мънгър, който е председател на борда на директорите на издателската компания, подчерта колко риск поемат инвеститорите, особено когато влагат в Китай.


„В Китай... обичат да играят хазарт с акциите. Това е глупаво. Трудно е да си представя нещо по-глупаво от начина, по който китайците държат акции”, казва Мънгър, предава CNBC. 

Инвеститорите в САЩ са изправени пред рисковете от влиянието на коронавируса върху икономиката до несигурността, идваща от предстоящите президентски избори в страната.

Освен това, от финансовото министерство на САЩ обявиха през тази седмица, че бюджетният дефицит е скочил с 25% през първите четири месеца на фискалната 2020 г. до 1.06 трилиона долара.

Въпреки всичко това, индексите Dow Jones Industrial Average и S&P 500 постигнаха рекордни нива през тази седмица.

Мънгър говори за използването на EBITDA като измерител на рентабилността на дадена компания, определяйки го като фалшив показател.

„Не харесвам, когато инвестиционните банкери говорят за EBITDA, която аз наричам лъжливи печалби (bulls--t earnings)”, казва той.

„Нелепо е”, казва Мънгър, отбелязвайки, че EBITDA (печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизация) не отразява коректно колко пари изкарва дадена компания, за разлика от представянето на традиционната печалба.

„Помислете за елементарната интелектуална нечестност, когато започнете да говорите за коригирана EBITDA. Почти обявявате, че сте луд”, казва той.

Акциите на Uber поскъпнаха през миналата седмица след обявлението, че компанията повишава очакванията си за EBITDA рентабилността за четвъртото тримесечие на тази година.

Бъфет и Мънгър – едно приятелство на 60 годиниДвамата никога не са се карали, но за това си има и причина

Според Мънгър бумът на иновациите, които той наблюдава през целия си живот, изглежда не се случва така, както преди.

„Смятам, че моето поколение взе най-доброто от цялата тази технологична промяна”, казва 96-годишният Мънгър, добавяйки, че медицината е постигнала сериозен прогрес, а качеството на живот се е подобрило значително.

„Не мисля, че ще има много подобрения в бъдещето, тъй като вече имаме толкова много”, смята той.

Чарли Мънгър е считан за един от най-добрите инвеститори и бизнесмени на всички времена. Преди да се присъедини към бизнеса на Бъфет, той управлява инвестиционни пакети, които постигат 20% доходност на година в периода 1962-1975 г.

Индексът S&P 500 постига среден годишен ръст от едва 5% през същия период.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg