Адвент Интернешънъл договори продажбата на Axtone на IK Investment Partners

841
Адвент Интернешънъл договори продажбата на Axtone на IK Investment Partners

Адвент Интернешънъл анонсира постигнато споразумение за продажбата на Axtone S.A., най-големият производител на железопътни вагонни буфери в Европа. Купувач е IK Investment Partners (“IK”), европейска компания за финансиране чрез дялово участие.

Финансовите параметри на сделката, които са обект на одобрение от регулаторните органи, не са обявени.

През януари 2006 г. Адвент придоби полската Kamax, лидер в производството и поддръжката на железопътни вагонни буфери, куплунги и амортисьори в Полша, с отличен инженеринг и силно присъствие в Русия, но стремяща се да увеличи влиянието си и в Западна Европа.

Едновременно с придобиването на Kamax, Адвент придоби и Keystone Bahntechnik, лидер на немския пазар на буфери, производител на противоударни системи и куплунгови устройства, основен доставчик за жп индустрията в цяла Европа и Средния Изток. Двете компании се сляха и беше създадена обединена група, преименувана на Axtone, която е най-голямата фирма в сектора, с централно управление в Канчуга, Полша.

За главен изпълнителен директор на Axtone Адвент наема Марцин Ковалчик, бивш старши изпълнителен директор в ABB, който да ръководи и управлява двете успешно консолидирани компании, разширявайки бизнеса им в цяла Европа и Азия.

Axtone постигна растеж в Западна Европа и в едни от най-динамично развиващите се пазари за жп оборудване - Русия, Украйна, Китай и Индия. Приходите на Kamax от придобиването са 24 милиона евро, а общо двете компании имат приходи от 49 милиона евро за 2006 г. Очакваните приходи на Axtone за тази година са в размер на 70 милиона евро.

Тази сделка е първа директна инвестиция на IK в региона и отбелязва началото на плановете на компанията да инвестира в Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Балтийските републики, в допълнение към дейностите си в Белгия, Холандия, Люксембург, Франция, Германия и скандинавските държави.

Axtone е и първата инвестиция на IK в жп индустрията във време, когато изискванията към железопътното оборудване и услуги се очаква да се повлияват благоприятно от повишената употреба на железопътния превоз в глобалната търговия, като резултат от увеличените инфраструктурни инвестиции в сектора, приоритетите за опазване на околната среда и високите цени на горивата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg