Африка сама ще се спаси от глад

1661
Африка сама ще се спаси от глад

Всяка година 20 милиона хектара земеделски площи стават негодни за обработка. 71 хиляди килограма зърно се произвеждат в света всяка секунда. Плодородните територии, унищожени от ерозията, се равняват почти на територията на Великобритания.

Годишно Земята ражда 1 805 милиарда тона зърно - количество, което се оказва недостатъчно за прехраната на седем милиарда души. Или поне не на всички.

870 милиона са заплашени от глад, обяви ООН. Организацията предупреди, че 2013 г. се очертава да бъде една от най-гладните години от десетилетия. Най-вече заради сушата, която води до изчерпване на зърнените запаси.

Зоните на глад в Африка постоянно се разрастват. Липсата на храна от години създава политическа нестабилност на континента и предизвиква войни, които водят до още глад.

Сега, обаче, африкански агрономи са решени да разчупят порочния кръг. Те са убедени, че Черният континент може да се самоизхранва и възнамеряват да докажат това чрез разработени от тях нови сортове пшеница, които ще се отглеждат на юг от Сахара, съобщи БНТ.

Африканските държави използват само 10 до 25% от потенциала си за отглеждане на пшеница. Те разчитат предимно на внос. И всяка година купуват зърно за милиарди долари. А когато цените на пшеницата на световните пазари скочат, най-много страдат африканските държави.

Етиопия е сред страните, които се опитват да се отърват от клопката на вносната пшеница. За да стимулират местното производство, от Държавния аграрен изследователски институт раздават семена, разработени специално за местните условия.

Толкова за стереотипите, в които само хуманитарната помощ може да спаси Африка от глада. Ако светът наистина иска да помогне, не е зле да подкрепи африканците в усилията им да си помогнат сами. Така и потоците от хранителни бежанци ще бъдат ограничени.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg