Ако Лондон престане да бъде финансов хъб, Сингапур ще го замени

4428
Ако Лондон престане да бъде финансов хъб, Сингапур ще го замени

Сингапур е следващият на опашката, ако Лондон изгуби статута си на водещ бизнес център в света, съобщава Bloomberg.

Азиатската островна държава е на второ място след Лондон в класацията за най-добър глобален град на PricewaterhouseCoopers, показва новото изследване, което се основава на социални и икономически данни, публикувани преди Великобритания да гласува за напускане на Европейския съюз.

Индексът „Градовете на възможностите“ поставя Сингапур преди Париж и Амстердам - два европейски града, които се стремят да привлекат чуждестранния бизнес, ако той реши да се измести от британската столица.

Амстердам – един от най-горещите имотни пазари в ЕвропаИмотите в холандската столица са поскъпнали с 21% през първото тримесечие

 

Развитите технологии, ниските данъци и ефективните транспортна и инфраструктурна система са помогнали на Сингапур да измести Ню Йорк от второто място в класацията и да се изкачи с една позиция спрямо предишното изследване от 2014 г., съобщава PwC.

За разлика от други изследвания, които класират финансовите центрове въз основа на конкурентноспособността им, индексът на PwC оценява градовете и според социалното и икономическото им здраве, измервайки индикатори като лекота за правене на бизнес, демография и технологичен напредък.

Резултатите показват, че Сингапур увеличава бизнес влиянието си благодарение отчасти на разрастващата се финансова и застрахователна индустрия, която съставлява около 13 на сто от икономиката на страната.

Сингапур изпреварва основния си азиатски конкурент Хонконг в категории като лекота за правене на бизнес, инфраструктура и здраве, сигурност и безопасност. Хонконг губи една позиция в общия индекс - до девето място, отчасти заради по-ниската си оценка в категорията, измерваща интелектуалния капитал и иновациите.

Малко градове побеждават Сингапур по данъци. Корпоративният данък в страната е 17% спрямо над 30% във Франция, 35% в САЩ и средно 22.8% в 35-те държави членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

“Анализ на ставката на корпоративния данък, на личните данъци и данъчната ефестивност показва, че Сингапур, наред с Дубай и Хонконг, имат най-ниските данъци и най-високата ефективност“, отбелязва PwC.

Сингапур се превръща в Швеция на Азия в безпаричните плащанияПарите в обращение в Сингапур се равняват на 8.8% от БВП

 

Второто място в индекса не означава, че Сингапур ще привлече компаниите, които искат да прехвърлят операциите си извън Лондон, ако Великобритания напусне ЕС. Градът-държава затяга правилата за чуждестранните работници и има тежъс проблем със замърсяването от горските пожари в Индонезия.

Ръководителят на Сингапурската централна банка Рави Менон заяви във вторник, че бизнесът открива работни места в Хонконг и Сингапур, за да стъпи на азиатските пазари и Brexit може да не навреди на репутацията на Лондон като финансов център.

„Лондон ще остане голям финансов център, въпреки че ще има известно изместване към други финансови центрове в Европа“, смята Менон.

Топ 10 на градовете, включени в индекса „Градове на възможностите“ на PwC

1. Лондон

2. Сингапур

3. Торонто

4. Париж

5. Амстердам

6. Ню Йорк

7. Стокхолм

8. Сан Франциско

9. Хонконг

10. Сидни

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg