Ако не сте милиардер, тази услуга не е за вас

5647
Ако не сте милиардер, тази услуга не е за вас

© Instagram/ibvinternationalvaults

Добре дошли в новата спестовна касичка на милиардерите. Тази седмица ще заработи нов банков трезор в 120-годишно бивше имение в близост до хотел Дорчестър в Лондон.

Това обаче не е обикновена банка. Тя ще бъде малко по-претенциозна от останалите по отношение на своите клиенти.

“Няма да приемаме милионери,” казва Шон Хоуи, управляващ директор на съоръжението, което е собственост на International Bank Vaults (IBV). “Ще се занимаваме само с милиардери.”

Хоуи, който преди това е работил в Harrods, където е отговарял за депозитните кутии в универсалния магазин, твърди, че новият обект ще бъде “много по-ексклузивен, в сравнение с Harrods”, пише The Guardian.


Със сигурност ще струва повече и това е в основата на рекламната стратегия. “Ние сме най-скъпият трезор за депозитни кутии в Лондон, всъщност, даже в света,” казва Хоуи. “Знаете обаче какво казват: ‘Получаваш това, за което си платил,’ а клиентите тук ще са крале.”

Годишният наем на най-евтината депозитна кутия, която е с височина от едва 5 см, широчина от 16 см и дълбочина от 49 см, ще бъде 600 паунда (703 евро).

За сравнение, наемът на двойно по-голяма депозитна кутия в Harrods e 465 паунда (545 евро), а в Metro Bank, която предоставя 150 000 кутии в седем свои клона – едва 240 паунда (281 евро).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by IBV International Vaults (@ibvinternationalvaults) on

Дори и най-малката кутия е достатъчно голяма за съхранението на най-различни бижута “и няколко плочки злато, които са с размерите на вашия телефон”, твърди Хоуи.

Ако милиардерите имат повече злато, тогава раполагаме с кутии, които са с размерите на шкафове за папки и дори цяла стая, чийто наем е 2.5 млн. паунда (2.93 млн. евро) годишно. “Вече имаме няколко запитвания за стаята.”

От IBV, която е собственост на южноафриканския милиардер Ашок Сюнараин, казват, че отварят трезор в Лондон поради скочилото търсене от страна на най-богатите хора в света за депозитни кутии вследствие на страха от евентуална реакция срещу задълбочаващото се неравенство.

Хоуи казва, че богатите също така се притесняват от евентуалните ефекти от климатичната криза и съхраняват все по-голяма част от богатството си в златни кюлчета, тъй като банките започват да ги таксуват за съхраняването на пари в брой.

Според него банковият трезор, който е създаден в Stanhope House - имение в готически стил, построено през 1899 г. за сапунения магнат Робърт Уилям Хъдзън, ще предоставя усещането повече на “ексклузивен частен клуб, отколкото на банка”.

Сюнараин дори е купил Rolls-Royce с регистрационен номер II IBV, който може да бъде резервиран, за да превозва клиентите до и от трезора. Обявата на IBV за шофьор за луксозния автомобил гласи: “Нашите клиенти са най-богатите хора на света. IBV Лондон изисква опита и професионализма на добре обучен шофьор, който да посреща и транспортира нашите известни/заможни клиенти до желаната от тях дестинация.”

Когато пристигнат в трезора, клиентите ще бъдат посрещани от двама портиери, които ще ги превеждат през различните нива на охрана, включващи и сканирането на пръстови отпечатъци и ириса на окото преди отарянето на трезора в мазето.

Там “помощници с бели ръкавици” ще асистират на клиентите при намирането на техните кутии.

Трезорът е защитен от подсилени със стомана стени, таван и под, които да предотвратят проникването в него чрез прокопаване на тунел. От IBV също така разполагат с още три клона в Южна Африка, както и с трезори в Цюрих и Дубай.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by IBV International Vaults (@ibvinternationalvaults) on

 

Хоуи твърди, че няма представя какво съхраняват хората в депозитните си кутии и че тяхната привлекателност се крие в дискретността и поверителността. От предишния му опит в Harrods обаче, където е работил над 30 години, той твърди, че най-често съхраняваните неща са бижута, колекции от часовници, златни плочки и монети, документи, предмети на изкуството и семейни снимки.

“В Harrods сме имали случаи, в които жени идват следобеда, за да вземат бижутата си, след което отиват на някакво събитие вечер, а след това се връщат на сутринта, за да върнат огърлицата си или каквото са взели предния ден.”

Всеки може да кандидатства за депозитна кутия, ако разполага с достатъчно пари, но според Хоуи кандидатите ще бъдат проверявани, за да се гарантира “че поддържаме клиенти от определен калибър”.

“Не искаме перачи на пари или нежелани хора, искаме да познаваме нашите клиенти. Повечето от тях ще ни бъдат препоръчани от частни банки, но въпреки това ние ще ги проверяваме отново.”

Според него част от хората, които вече са кандидатствали ще бъдат отхвърлени, защото от комисията на банката се съмняват относно произхода на техните средства.

Много потенциални клиенти са богати хора от чужбина (основно Русия, Китай и Близкия изток), които прекарват лятото в своите жилища в Лондон. “Те искат да знаят, че когато си отидат вкъщи по родните си държави, всичките им скъпоценности се съхраняват на сигурно място в Лондон.”

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg