Активите под управление в Европа са 12.3 трлн. долара

598
Активите под управление в Европа са 12.3 трлн. долара

Управлението на активи е важен източник на икономически растеж. То предоставя връзка между инвеститорите, търсещи подходящи спестовни компании и финансовите нужда на реалната икономика.

Световната индустрия по управлението на активи беше значително засегната от глобалната финансова криза през 2008, като всички региони отчитат голямо свиване на активите, показват данни на Европейската асоциация на управляващите дружества (EFAMA).

В Европа стройността на професионално управляваните активи е паднала с 22% до 10.8 трлн. долара в края на 2008 г. в сравнение с 13.6 трлн. долара в края на 2007. Благодарение на ръста на фондовите пазари и на завръщането на инвеститорското доверие на финансовите пазари през 2009 г., стойността на активите под управление отново нараства през 2009 г. до 12.3 трлн. долара в края на годината, според оценки на EFAMA. Като процент от БВП общата стойност на активите под управление в Европа се очаква да е достигнала 96% в края на 2009 г., в сравнение с 80% в края на 2008 г.

Инвестиционните фондове са представлявали 5.328 трлн. долара или 49.5% от активите под управление в края на 2008 г.

Управлението на активи е концентрирано в ограничен брой страни. Отразявайки размера на местния спестовен пазар, степента на развитие на местния сектор на финансовите услуги и ролята на институционалните инвеститори Великобритания, Франция и Германия заедно са съставлявали 66% от активите под управление в Европа в края на 2008 г. Италия и Белгия се нареждат по-натам в класацията.

В Европа са регистрирани повече от 2 500 компании за управление на активи към края на 2009 г. С най-голям брой компании могат да се похвалят Франция (590), Люксембург (360) и Ирландия (252).

Институционалните инвеститори представляват най-голямата клиентска категория на европейската индустрия за управление на активи, съставлявайки 66% от активите под управление. Те доминират индустрията във Великобритания, Франция, Германия, Португалия, Унгария и Холандия, което отразява способността на тези страни да привличат средства от застрахователни компании и пенсионни фондове. Тези два типа институционални инвеститори са съставлявали 45% и 27% от общите активи под управление в Европа в края на 2008 г., респективно.

Доминиращите класове активи в Европа са облигациите и акциите с 46% и 27% от общите активи под управление в края на 2008 г., респективно.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg