Акциите на Alibaba.com с ръст над два пъти при борсовия си дебют

685
Акциите на Alibaba.com с ръст над два пъти при борсовия си дебют

Акциите на китайската интернет компания - Alibaba.com регистрираха повишение от над два пъти спрямо цената си на първичното публично предлагане при борсовия си дебют на хонгконгската фондова борса, превръщайки се във втората по пазарна капитализация азиатска интернет компания след японското подразделение на Yahoo.

Книжата на компанията се повишиха до ниво от 34.95 хонгконгски долара, на фона на постигнатата при IPO-то й цена от 13.5 хонгконгски долара.

Въз основа на достигнатата цена пазарната капитализация на компанията възлиза на значителните 22.8 млрд. долара.

Така тя се търгува при съотношение цена-печалба от над 135 прогнозираната й печалба за следващата година.

Добрият дебют при акциите се предопределя от значителния глад за акции от качествени китайски компании, довел до нарастване от три пъти в цената на акциите на PetroChina Co. при борсовия им дебют в понеделник и преминаването на пазарната капитализация на компанията на нивото от 1 трлн. долара. Това бе и първото за китайска компания в историята на страната.

Компанията Alibaba.com набра капитал в размер на 1.5 млрд. долара, след като продаде 858.9 млн. акции при цена от 13.5 хонгконгски долара. Рекорден интерес бе регистриран към предлагането, като индивидуалните участници подадоха оферти, превишаващи 257 пъти предложените им акции.

Силното търсене на акции от страна на чуждестранните инвеститори доведоха и до значителен натиск върху хонгконгския долар, принуждавайки властите да продават местна валута, за да се запази фиксираният й към долара курс.

Първичното публично предлагане бе най-голямото на интернет компания в световен мащаб след това на Google, осъществено през лятото на 2004 година.

Някои анализатори изразяват опасения относно високото съотношение цена-печалба, при която се търгуват книжата на компанията, като за сравнение, същото при Google възлиза на едва 35, имайки предвид прогнозираната за следващата година печалба на компанията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg