Акциите на фонда на Бъфет с по-лошо представяне от S&P 500

1976
Акциите на фонда на Бъфет с по-лошо представяне от S&P 500

Гениалният инвеститор Уорън Бъфет, известен със способността си да се представя по-добре от пазара, е регистрирал загуби през изминалата година, на фона на нулевото изменение за широкия индекс Standard & Poor’s 500.

Фондът на Бъфет - Berkshire Hathaway Inc. е отбелязал понижение от 4.7% през изминалата година, което бе вторият път на по-лошо представяне от това на индекса от 1990 година насам.

Въпреки това обаче, за последните 21 години акциите на фонда са поскъпнали близо 17 пъти, на фона на учетворяването на инвестицията в широкия индекс за същия период.


„Фондът съумява да се представи по-добре от пазара в трудни времена“, коментираха официални представители на Berkshire през изминалия месец.

Личният портфейл на Бъфет е отбелязал загуба от 2 млрд. долара през изминалата година. През септември управляваният от 81-годишния инвеститор фонд регистрира първото обратно изкупуване от четири десетилетия насам.

На тримесечна база цените на акциите на фонда са отбелязали понижение, което се изрази в най-ниското им съотношение цена-счетоводна стойност от над 20 години насам.

Фондът е регистрирал загуби, следствие на повишените застрахователни искове от природни бедствия, както и загуби на портфейла със спекулативни деривати.

Оставката на портфолио-мениджъра на Berkshire – Дейвид Сокол през март, повиши въпросите, свързани с успеха на Бъфет.

„Акциите на Berkshire поевтиняха до нива, които никога не сме си представяли, казва вицепрезидентът на фонда Чарлз Мънгър на първи юли, след като акциите поевтиняха с 3.6% за първите шест месеца, на фона на повишението от 5% на широкия индекс.

„Нашата защитна стратегия е била по-добра“, коментира Бъфет в писмо към акционерите през 2009 година. Бъфет насочва вниманието си в много по-голяма степен към представянето на компаниите, отколкото към цените на акциите на фонда.

Счетоводната стойност на фонда се е повишила с 1.7% до 160 млрд. долара за деветте месеца до 30-ти септември.

Българският бизнес

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ginalyn
# 0
06:03 | 29 March 2012
Economies are in dire sttaris, but I can count on this!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg